Nakon dve godine pandemije Severna Koreja ostaje nevakcinisana

Severna Koreja je od ovog meseca jedna od samo dve zemlje, zajedno sa Eritrejom, koje nisu primenile vakcine protiv COVID-19, uprkos stalnim međunarodnim naporima da se te tajnovite zemlje snabdeju vakcinama.

Pjongjang je prošle godine odbio skoro dva miliona doza AstraZeneca vakcina i skoro tri miliona doza Sinovac vakcina koje nudi međunarodni program COVAKS. Zemlja je zatražila da se vakcine Sinovac umesto toga ponovo dodele teško pogođenim zemljama.

Skoro 250.000 doza Novavak vakcina koje je COVAKS dodelio Severnoj Koreji otkazano je početkom ove godine, očigledno zbog nedostatka odgovora iz Pjongjanga. Stručnjaci kažu da ih je nezadovoljstvo Pjongjanga brojem i vrstom ponuđenih vakcina verovatno navelo da odbiju isporuke.

Vakcine koje su do sada ponuđene Severnoj Koreji su uglavnom one iz AstraZeneke i Sinovca. Ono što Pjongjang želi jesu vakcine proizvedene u SAD, poput onih iz Pfizer-a – rekao je za ABC njuz Li Vutae, direktor i naučni saradnik na Korejskom institutu za nacionalno ujedinjenje.

Anenerbe: Tajno društvo Nacista

Drugi stručnjak je istakao da je Severna Koreja odbila ponudu vakcine jer nije ispunila količinu koju je želeo izolovani režim.

Nije nerazumno da Pjongjang odluči da bi primena tako male količine doza imala mali efekat – rekao je Šin Jang-džon, profesor na medicinskom fakultetu Univerziteta Hanjang, za ABC njuz.

Neki veruju da na nevoljnost Pjongjanga prvenstveno utiče politička presuda.

Tajnoviti režim je takođe mogao da dovede u pitanje mogućnost međunarodnog nadzora. Uslov za primanje vakcina možda nije bio udoban izgled za Pjongjang, s obzirom na stanje potpune izolacije u zemlji.

Da bi Pjongjang prihvatio ponude vakcine, mora da garantuje transparentan plan distribucije vakcine. To znači pustiti međunarodne posmatrače u zemlju i dozvoliti im da se mešaju u to kako se vakcina distribuira i kome – dodao je Lim.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: ABCNews