NASA sastavlja istraživački tim za proučavanje NLO-a

Danas je NASA objavila da ove jeseni sastavlja nezavisni tim istraživača koji će proučavati viđenja neidentifikovanih vazdušnih fenomena ili UAP-a, ažurirani termin koji se sada koristi za označavanje NLO-a.

Svemirska agencija kaže da planira da prouči ova viđenja iz naučne perspektive, ali je takođe naglasila da „nema dokaza da su UAP-ovi vanzemaljskog porekla“.

Studijski tim, koji će predvoditi astrofizičar Dejvid Spergel pod NASA-inim direktoratom za naučne misije, pokušaće da identifikuje koji podaci postoje i da otkrije kako da najbolje uhvati podatke o UAP-a u budućnosti.

NASA je primetila da ograničenja u viđenjima otežavaju donošenje logičnih zaključaka o tome odakle UAP-ovi dolaze.

Istraživači će takođe pokušati da identifikuju kako, NASA može da koristi te podatke da unapredi naučno razumevanje UAP-a – navodi se u postu NASA na blogu.

Studija će biti otvorena i neklasifikovana, kaže Tomas Zurbučen, pomoćnik administratora za nauku u NASA-i.

NASA kaže da je proučavanje viđenja UAP-a u skladu sa interesima svemirske agencije, iako je malo verovatno da će vanzemaljci biti izvor bilo kakvih UAP-ova.

Razlikovanje između UAP-ova uzrokovanih prirodnim fenomenima ili možda nekom vrstom tehnologije je ključno za jedan od manje poznatih ciljeva NASA-e: zaštitu bezbednosti u vazduhu. Iako je NASA poznata po svojim naporima u istraživanju svemira, prvo „A“ u NASA-i ipak znači aeronautiku.

Način na koji razmišljamo o ovome u NASA-i je u skladu sa našim principima otvorenosti, transparentnosti i naučnog integriteta – rekao je Zurbučen tokom razgovora uživo na sastanku Odbora za svemirske studije Nacionalne akademije nauka.

Ne bežimo od reputacionog rizika.

Slajd koji navodi ciljeve NASA-inog novog UAP istraživačkog tima, koji je predstavio Tomas Zurbučen

Vest o ovoj studiji dolazi nakon više godina priželjikivanja i izveštavanja o viđenjima UAP-a u medijima. U 2017, izveštaj Njujork tajmsa je otkrio da je Pentagon imao poverljivi program pod nazivom „Napredni program za identifikaciju pretnji iz vazdušnog prostora“ (AATIP), koji je navodno istraživao viđenja UAP-a koje su često pravili vojni piloti.

Usledio je vrtlog interesovanja vlasti i medija, a 2020. Ministarstvo odbrane je stvorilo „Glavnu grupu za neidentifikovane vazdušne pojave“, ili UAPTF, u okviru mornarice kako bi bolje razumelo poreklo UAP-a.

Dok NASA tek treba da uđe u debatu o UAP-u u zvaničnom svojstvu, NASA administrator Bil Nelson je dao brojne komentare o ovim viđenjima, čak nagoveštavajući da bi moglo postojati neko drugozemaljsko objašnjenje za ono što se vidi.

Razgovarao sam sa tim pilotima i oni znaju da su nešto videli, a njihovi radari su to registrovali –  rekao je Nelson tokom ćaskanja uživo na Univerzitetu Virdžinija.

Oni ne znaju šta je to. I mi ne znamo šta je to. Nadamo se da neki na Zemlji nemaju takvu tehnologiju.

U junu prošle godine, Pentagon je objavio sopstveni izveštaj o potencijalnom poreklu UAP-a, navodeći pet mogućih objašnjenja za ono što piloti vide na nebu.

Dok su mnoga objašnjenja bila beningna kao što su prirodni atmosferski fenomen, Pentagon je naveo i petu klasifikaciju „ostalo“ za događaje i viđenja koje nije mogao da objasni.

Dana 17. maja, pododbor Komiteta za obaveštajne poslove Predstavničkog doma održao je saslušanje kako bi proverio radnu grupu UAP, što je prvi put da je Kongres održao javnu raspravu o NLO-ima posle više od 50 godina.

Tokom saslušanja, Skot Brej, zamenik direktora američke pomorske obaveštajne službe, tvrdio je da je Operativna grupa UAP prikupila 400 izveštaja o viđenjima UAP.

Takođe je predstavio dva video snimka UAP-a, od kojih je jedan bio dug samo nekoliko sekundi i prikazuje mali sferni objekat koji se brzo kreće preko kamere. Brej ga je koristio kao primer da pokaže koliko malo detalja piloti ponekad mogu da dobiju tokom posmatranja UAP-a.

Međutim, Brej je takođe tvrdio da vanzemaljci nisu odgovor.

Kada je reč o materijalu koji imamo, nemamo materijala, nismo otkrili nikakve emanacije unutar UAP operativne grupe koje bi sugerisale da je nešto nezemaljskog porekla – rekao je Brej.

Još jedan slajd koji je predstavio Zurbučen sa opravdanjima za studiju

Prošle godine tokom konferencije za štampu, Nelson je spomenuo da je razgovarao sa Zurbučenom o tome da NASA možda razmatra UAP-ove iz naučne perspektive.

Danas je Zurbučen potvrdio na konferenciji za novinare da je podsticaj za formiranje ove studije proizašao iz sve pažnje koju su Pentagonovi UAP napori dobili tokom poslednjih nekoliko godina.

NASA procenjuje da bi budžet za studiju bio između nekoliko desetina hiljada dolara do 100.000 dolara.

NASA kaže da njena studija nije povezana sa UAP radnom grupom ili njenim naslednikom, Grupom za sinhronizaciju identifikacije i upravljanja vazdušnim objektima (AOIMSG). Međutim, kada je danas najavljivao studiju, Zurbučen je takođe primetio da UAP predstavlja pretnju nacionalnoj bezbednosti i kontraobaveštajnoj službi, dve oblasti koje baš i ne spadaju u delokrug NASA-e.

To nije ono što mi radimo za život – rekao je Zurbučen.

I nećemo ulaziti u to u NASA-i. To je ono što drugi ljudi rade. Ali kao nacija, kao vlada, jasno je da postoji više stvari koje su ovde važne, a postoji nekoliko njih koje izgleda da demonstriraju naprednu tehnologiju.

Istraživački tim može u nekom trenutku dobiti pristup poverljivim informacijama, iako će fokus biti na javno dostupnim podacima.

Nemam poverljivo odobrenje i želimo da ovo bude otvorena studija – rekao je Spergel tokom današnje konferencije za novinare.

Dakle, ono na šta ćemo se osloniti je da će neki članovi odbora imati odobrenja i uvide do kojih možemo da dođemo, a to bi moglo pomoći, ali uglavnom mislim da ćemo zaista pokušati da vidimo šta možemo da naučimo iz otvorenih podataka.

NASA kaže da će studiji biti potrebno oko 9 meseci da se završi.

Na kraju krajeva, Zurbučen smatra da bi podaci koje je NASA prikupila posmatranjem noćnog neba u potrazi za potencijalno opasnim asteroidima ili posmatranjem Zemlje iz svemira mogli biti korisni za bolje razumevanje UAP-ova.

Možemo li da koristimo skupove podataka koji su tamo i da koristimo metodologije da pronađemo događaje koji su prolazni, takva vrsta usklađenosti, ponekad i preklapanja, sa nekim od ovih viđenja? – rekao je on.

Iako je NASA naglasila da nema dokaza da su UAP-ovi vanzemaljske prirode, Zurbučen nije zatvorio vrata toj mogućnosti.

Ako bi me neko pitao da li zaista mislim da postoje nepobitni dokazi za inteligentni život ovde u jednom od ovih fenomena, dao bih odgovor koji je apsolutno prihvatljiv kao naučni – rekao je Zurbučen,

.. a to je: „Ne znam“.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: The Verge