nasilni-protesti-peruanska-predsednica-proglasila-vanredno-stanje

Novi predsednik Perua, Dina Boluarte, predložio je pomeranje sledećih opštih izbora sa 2026. na 2024. i proglasila vanredno stanje u oblastima pogođenim protestima i nemirima u znak podrške pritvorenom bivšem lideru zemlje Pedru Kastilju.

Peruanski predsednik obično služi petogodišnji mandat i zabranjen mu je trenutni reizbor.

Poslednji izbori održani su u aprilu 2021. i na njima je pobedio Kastiljo. Međutim, on je smenjen sa funkcije u sredu. Boluarte, koja je bila Kastiljov potpredsednik, istog dana je položio zakletvu kao njegov naslednik.

„Odlučila sam da predstavim predlog zakona za postizanje sporazuma sa Kongresom o pomeranju opštih izbora za april 2024.“, izjavila je Boluarte u govoru u ponedeljak.

„Otadžbina živi u teškim vremenima. Po preuzimanju predsedničke funkcije izjavila sam da će moja vlada tražiti dijalog, razumevanje i konsenzus između svih i za svakoga“, rekla je Boluarte. Ona je takođe proglasila vanredno stanje u državi zbog tenutne situacije.

Saopštenje je usledilo nakon što su dva mlada demonstranta poginula tokom sukoba sa policijom u južnoj provinciji Andauajlas.

Zdravstveni zvaničnici su rekli da je jedna žrtva imala 18 godina, dok je druga bila mlađa od 15 godina i umrla je kada su demonstranti pokušali da upadnu na lokalni aerodrom.

Kastiljo je svrgnut nakon što je pokušao da raspusti Kongres u pokušaju da osujeti treći pokušaj opozicije da ga opozove. Od tada je priveden i optužen za pobunu.

Kastiljove pristalice smatraju da je preuzimanje vlasti Boluarte nelegitimno.

Aerodrom Andahuailas zatvoren je u nedelju nakon „napada i vandalizma“, saopštila je peruanska agencija za civilno vazduhoplovstvo CORPAC. Agencija je izvestila da je pista teško oštećena i da su neki od kritičnih objekata na aerodromu zapaljeni.

Prema podacima Kancelarije ombudsmana Perua, tokom sukoba u Andauajlasu povređeno je 16 civila i četiri policajca.

Lokalni mediji su izvestili da su demonstranti pokušali da upadnu u vladine zgrade u gradu, ali da ih je odbila policija koja je ispalila suzavac.

Protestni skupovi, sukobi i blokade puteva takođe su prijavljeni u glavnom gradu Limi i drugim delovima zemlje.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/Mediji