nato-inicira-desetogodisnji-plan-za-obnovu

NATO ima desetogodišnji plan za obnovu ukrajinske vojske i odbrambene industrije, a prvi sastanak između alijanse i ukrajinske vlade koji će raditi na ostvarenju ovog cilja biće održan sledeće nedelje. Moskva će ovo shvatiti samo kao dodatni dokaz da zapadna vojna alijansa namerava da proširi svoju vojnu infrastrukturu sve do njene granice.

„Razmatraćemo zahteve za planiranje odbrane kako bismo Ukrajina u potpunosti interoperabilna sa NATO-om“, rekao je neimenovani visoki zvaničnik NATO-a.

„Radi se o prelasku sa sovjetske opreme… na zapadnu opremu kompatibilnu sa NATO-om.

„Tražićemo načine da pokušamo da obnovimo ukrajinsku odbrambenu industriju“, dodao je zvaničnik NATO-a, iako ostaje da su neki zapadni odbrambeni zvaničnici već intenzivno zabrinuti zbog iscrpljivanja zaliha svojih zemalja.

Ove nedelje, u još jednom molbi za finansiranje, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da njegovoj zemlji treba ne manje od 38 milijardi dolara da pokrije budžetski deficit.

Već samo SAD od početka ruske invazije dale su Ukrajini preko 15 milijardi dolara direktne vojne pomoći.

Ono što je najvažnije, primećuje se da bi „10-godišnji plan“ podrazumevao da Ukrajina postane deo NATO-a:

Širi napor da se gleda dalje od svakodnevnih potreba ukrajinske vojske na bojnom polju zahtevaće godine pažnje partnera koji se protežu od Varšave do Otave, napor koji bi na kraju mogao da transformiše Ukrajinu u NATO državu po podrazumevanoj vrednosti, čak i ako nije član alijanse.

Međutim, neki posmatrači su primetili rastuću posredničku ratnu prirodu sukoba, zajedno sa nedavnim priznanjima američkih i savezničkih obaveštajnih i specijalnih snaga koje su na terenu koje pomažu ukrajinskim partnerima, što je sve poslužilo da Ukrajina postane de fakto ispostava NATO-a u prvom mesto.

Na sastancima NATO-a među ministrima odbrane ove nedelje, SAD i drugi su ponovili obavezu da će vojno podržati Ukrajinu „koliko god bude potrebno“.

Detaljno o ​​ovim sastancima, zapadni mediji su preneli: „Ti saveznici su se sastali u Briselu u sredu na šestom sastanku Ukrajinske odbrambene kontakt grupe, skupa od 50 nacija posvećenih naoružavanju i snabdevanju ukrajinskih snaga. Ruski raketni udari u poslednjih nekoliko dani koji su ubili desetine civila doveli su do ponovnog razmišljanja o toj pomoći, gurajući protivvazdušnu odbranu na vrh ukrajinske liste želja“.

Naravno, ova lista želja nastavlja da raste. A NATO i njihov desetogodišnji plan nikako ne idu u prilog mirnom rešenju problema.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/Mediji