Nemcima nakon saveta da smanje tuširanja i uštede, slede nova poskupljenja

Nakon saveta za samnjenjem potrošnje vode i poskupljenja životnih namirnica, sledi nov udar za Nemce.

Kompanije mlečnih proizvoda u Nemačkoj pripremaju potrošače za novo poskupljenje. Nakon što su diskontni supermarketi već podigli cenu putera i mleka, to bi uskoro moglo da se poveća.

„Potrošači se suočavaju samo sa delom poskupljenja“, kaže u intervjuu za Handelsblat generalni direktor udruženja mlečne industrije Nemačke Ekhard Hojzer. On predviđa da bi cene uskoro mogle da porastu, rok je najkasnije do leta.

Nemačka svojim građanima savetuje da preskoče tuširanje

Hojzer objašnjava da proizvođači sada moraju da računaju na povećanje troškova proizvodnje, što utiče na povećanje ulaznih cena proizvoda, bez obzira na to da li je reč o poznatim brendovima, ili manje poznatim proizvodima koji su, po tradiciji, uvek bili jeftiniji.

A onda, posledično, ako poskupi mleko, poskupeće kakao, slatka peciva, kolači, čokolada, pa čak i proizvodi od kafe, upozorava Hojzer.

Sve veći broj dece zaražene hepatitisom u Evropi i Americi

Prethodnih godina mlekare su dogovarale cene sa trgovcima na svakih šest meseci. To više nije slučaj. Prema Hojzeru, sada se koriste „tekući ugovori“.

Sada se cene automatski prilagođavaju, naviše ili naniže, čim se promene cene za ključne proizvode kao što su puter, mleko ili mleko u prahu.

Hojzer zato poručuje Nemcima da obrate pažnju na brošure koje najavljuju akcije, iskoriste vaučere ili pročešljaju aplikacije supermarketa kako bi videli šta je na sniženju i tako uštedeli.

 

Izvor: Fokus