Neverovatne astrofotografije i kako su one nastale

Neverovatne astrofotografija i kako su snimljene neke od najpoznatijih svemirskih slika koje oslikavaju magiju svemira.

Svemirska fotografija proizvodi zapanjujuće, vanzemaljske prikaze zamršenih oblika i vatrenih boja, ali je takođe postala neophodna u pokušajima astronoma da razumeju univerzum.

Od kada je napravljena prva astronomska fotografija Meseca 1840. godine, tehnologija je napredovala kako bi omogućila naučnicima da snime najjasnije i najtačnije kosmičke slike.

Kamere širokog polja omogućavaju orbitalnim kamerama da snimaju proširenu oblast, dok snimanje objekata u infracrvenim, rendgenskim i drugim talasnim dužinama otkriva fine detalje eksplozija, sudara i drugih kosmičkih događaja. Na primer, posmatranjem svemira koristeći samo vidljivu svetlost, astronomi ne bi mogli da identifikuju visokoenergetske karakteristike u univerzumu kao što su crne rupe.

Koristeći rendgensku fotografiju, naučnici mogu da posmatraju kako crne rupe kradu energiju iz svog okruženja i ponovo je emituju u obliku visokoenergetskih mlazova.

Vidljiva svetlost ima kratke talasne dužine, što znači da je veća verovatnoća da će se odbiti od okolnih čestica i raspršiti. Kada posmatrate svemirske slike pomoću infracrvenih teleskopa, detektovane veće talasne dužine mogu efikasnije da putuju kroz prašnjavije delove svemira.

Infracrveno zračenje može da emituje materijal koji nije dovoljno svetao za gledanje pomoću vidljive svetlosti i pokazuje regione posmatrača koji su prethodno bili nevidljivi.

 Kako su snimljene neke od omiljenih svemirskih fotografija

Stubovi stvaranja

Poput apstraktnog zamka na nebu, ova prepoznatljiva slika gustog međuzvezdanog gasa i prašine hvata stvaranje novih zvezda.

Ova fotografija, koju je napravio svemirski teleskop Habl, prikazuje svemirsku materiju udaljenu 6.500 svetlosnih godina od Zemlje. Visoke vertikale, formirane u maglini Orao, oblikovane su zvezdanim vetrovima sa drugih obližnjih zvezda.

Proizvodnja ovog snimka nije bila tako jednostavna kao dobro tempirani snimak. Astronomi Džef Hester i Pol Skoven vešto su komponovali originalnu sliku 1995. kombinujući 32 odvojene slike sa četiri različite kamere. Sve ove četiri kamere bile su deo veće kamere širokog polja i planetarne kamere 2 (VFPC2). Na teleskopu Habla, VFPC2 je bio veličine klavira. Svaka od njegovih kamera koristila je četiri filtera i snimila dve slike sa različitih delova stubova.

Godine 2015. originalna slika je revidirana da bi se formirala ova verzija.

Koristeći ažuriranu Hablovu kameru, Vide Field Camera 3, filteri su korišćeni da bi se prikazao užareni kiseonik, vodonik i sumpor na jasnijoj slici. Koristeći infracrvene talasne dužine koje su mogle da putuju dalje kroz gust gas i prašinu, astronomi su mogli da posmatraju maglinu sa više detalja.

Tranzit Venere

Na ovoj slici, koja je sastavljena od više slika, Venera se može videti kako se kreće preko Sunca. Ne samo da je slika impresivan spektakl, već je i sama prilika retkost.

Ponavlja se po obrascu svake 243 godine, sledeći put će se moći videti 2117.

Fotografija iz krupnog plana, koju je snimila Opservatorija za solarnu dinamiku (SDO), prikazuje tanke detalje na površini Sunca. Kontrast noćne strane Venere kao malog, crnog diska preko moćnog, jarkog sunca daje ovoj slici krajnji dramatičan uticaj.

Instrument korišćen za kreiranje ovog vremenskog intervala bio je Atmospheric Imaging Assembly (AIA), koji posmatra talasne dužine u ultraljubičastom opsegu. Ova konkretna slika prikazuje talasne dužine od 171 angstrema kako bi prikazala očaravajuće detalje solarnih baklji.

Planeta je provela 6 sati i 40 minuta prelazeći Sunce, a slike su snimane sve ovo vreme. Naučnici su odabrali 15 snimaka, snimljenih u redovnim intervalima, i kombinovali ih da bi nacrtali tranzitnu rutu.

Približavanje Plutonu

U najbližem ikada susretu sa Plutonom, oko 7.800 milja (12.500 kilometara) iznad površine, Nasin svemirski brod New Horizons snimio je ovu sliku kugle 14. jula 2015.

Njegove kamere su uspele da zumirajui  da nam pokažu najdetaljniji prikaz površine Plutona.

New Horizons je izvršio prelet Plutona kako bi pažljivo proučio Plutonovu površinu. Ovo je uključivalo mapiranje površine, merenje njene temperature i traženje bilo kakvih znakova aktivnosti ili drugih značajnih karakteristika.

Slika, koja se sastoji od vidljivih i infracrvenih slika snimljenih Ralph-MVIC (Multispektralna vidljiva kamera za snimanje), prikazuje detaljan prikaz terena od 1.800 kilometara.

Površina se može uporediti sa nekim od stenovitih pejzaža koji se nalaze na Zemlji, jer planine koje se vide na ovoj slici dosežu čak 3.500 m.

Gledajući izbliza bleda područja na snimku, ploče metanskog leda doprinose izgledu zmijske kože patuljaste planete. Ova velika, ledom prekrivena ravnica poznata je kao Sputnjik Planitija.

Sve boje

Nije često da vidite 100.000 zvezda na jednom mestu. Ali na ovoj fotografiji, snimljenoj kamerom širokog polja 3 svemirskog teleskopa Habl, oni se spajaju u upečatljivom panoramskom asortimanu crvenih, narandžastih i plavih boja.

Ono što na ovoj forografiji se vidi je deo zvezdanog jata Omega Centaur, dom za 10 miliona zvezda. Datiraju između 10 i 12 milijardi godina unazad, sijaju 16.000 svetlosnih godina od nas.

Ključ za stvaranje ove užurbane zvezdane scene je sposobnost kamere da istovremeno proučava veliki opseg talasnih dužina, od ultraljubičastog svetla do bliskog infracrvenog. Tri filtera su kombinovana da bi se dobila ova kompozitna slika. Dva filtera su detektovala ultraljubičaste talasne dužine (F225V i F336V), dok je treći proučavao infracrvene (F814V).

Svaka od dobijenih monohromatskih slika dobila je drugačiju nijansu pre nego što su spojene u jedan snimak. Plava i zelena su rezultat ultraljubičastih filtera, dok je crvena nijansa data infracrvenim filterima.

Raznolikost boja označava različite faze životnog ciklusa zvezde: žuto-bele tačke pokazuju zvezde u fazi fuzije vodonika, stadijumu u kojem se naše sunce trenutno nalazi; narandžaste tačke su starije zvezde koje su hladnije i veće; crvene tačke su crveni divovi; plave tačke su zvezde koje se približavaju kraju svog života, pošto je njihov vodonik iscrpljen, a zvezde sada spajaju helijum da emituju većinu svoje svetlosti u ultraljubičastim talasnim dužinama.

Čini se da se neke zvezde skoro dodiruju, iako je rastojanje između bilo koje dve zvezde na slici oko jedne trećine svetlosne godine.

Da se ​​Zemlja nalazi unutar ovog zvezdanog jata, naše noćno nebo bi bilo oko 100 puta svetlije.

Oči na nebu

Kada se galaksije sudare, ponekad se spajaju u jednu supergalaksiju. To je slučaj sa ove dve galaksije, koje su se udružile da bi stvorile par očiju na nebu. NGC 2207 i IC 2163 su zajedno oko 40 miliona godina.

Boreći se jedno sa drugim dok ogromne gravitacione sile deluju na unutrašnje sisteme zvezda, ova dva galaktička oka će se jednog dana spojiti u jedno veliko oko.

Crvene i zelene boje ugrađene u ovu sliku podsećaju na masku koja bi mogla da pripada nekoj vrsti superzlikovca, ali ova šema boja je delo dva teleskopa. Nasin svemirski teleskop Spitzer je doprineo infracrvenim podacima koji čine većinu crvene boje, dok su vidljivi podaci sa svemirskog teleskopa Habl uhvatili plave i zelene.

Infracrveni delovi pokazuju astronomima prisustvo vruće prašine, koja se može koristiti za stvaranje novih zvezda ili planeta.

Centar galaksija, dobijen od strane Habla, ističe jarku svetlost zvezda. Kontrast u slikama takođe otkriva jata novorođenih zvezda unutar prašine, za koje su naučnici otkrili da su nastale kada su se galaksije prvi put spojile.

 

 

Galaktički sjaj

Mesije 51, inače poznat kao Vrtložna galaksija, formira spektakularnu spiralu.

Kao galaksija slična po obliku Mlečnom putu, ali koja sedi licem na Zemlju, pomaže nam da razumemo formiranje našeg sopstvenog galaktičkog doma.

Slike Nasine rendgenske opservatorije Chandra, prikazane ljubičastom bojom, kombinuju se sa optičkim snimcima sa svemirskog teleskopa Hubl, prikazanim kao crvena i plava područja, da bi se stvorio divno detaljan prikaz ovog zvezdanog vrtloga.

Pošto je proveo više od 250 sati posmatrajući područje, Chandra je otkrio 500 izvora rendgenskih zraka. Astronomi veruju da većina ljubičaste svetlosti koja predstavlja ove izvore dolazi iz sistema u kojima se nalazi gusta neutronska zvezda.

Galaksija u obliku sombrera

Ravni disk na nebu koji formira galaksiju Sombrero uhvaćen je u tako finim detaljima da naučnici još nisu sastavili razumevanje njegovog punog sastava.

Poput frizbija uhvaćenog u ponoru, ova slika čini da galaksija izgleda tanka i krhka. Međutim, sa masom 800 milijardi puta većom od Sunčeve, to je jedan od najvećih poznatih objekata.

Smatra se da je duboko u centru velika crna rupa okružena sa 2.000 zvezdanih jata, 10 puta više nego što ih ima u našem Mlečnom putu.

Ovaj zamršeni disk je sastavljen pomoću šest posmatranja teleskopa Huble. Ovo ga čini najdetaljnijom slikom galaksije Sombrero snimljenom u vidljivom svetlu.

Galaksija, zvanično poznata kao Mesije 104, ima prečnik skoro jednu petinu punog meseca. Kombinujući slike cele galaksije, ovo je jedna od najvećih Hublovih sastavljenih mozaičnih slika.

Hablov balon

Snimljena 2016. godine, Hablova prva slika potpune magline prikazuje „balon“ koji puca od boja sa zadivljujućim detaljima.

Ova slika je bila treći pokušaj takve fotografije; prvi je patio od zamućenosti a drugi nije imao dovoljno široko vidno polje. Međutim, krajnji rezultat je definitivno vredeo čekanja.

Svetla zvezda koja se vidi unutar mehuraste magline, malo levo od centra, stvara ovu ogromnu sferu. Koristeći svoje jake vetrove radijacije, zvezda, koja je između 10 i 20 puta veća od mase našeg Sunca, izbacuje okolne oblake svemirske prašine napolje oko sebe. Ovaj mehur se zagreva zračenjem, stvarajući ovu sferu kontrastne boje.

Sliku je napravila Hablova kamera Vield Field 3; različiti filteri vidljive svetlosti izolovali su specifične talasne dužine povezane sa različitim elementima. Prvi je bio O III filter, koji je uhvatio prisustvo kiseonika. H-alfa filter je vizuelizovao gde se oslobađa vodonik, a N II filter je prikazao azot.

Ovi filteri su pomogli da se secira maglina i omogućili astronomima da bolje razumeju dinamiku unutar ovog međuzvezdanog oblaka.

Tri proizvedene slike bile su označene bojama (plava za kiseonik, zelena za vodonik i crvena za azot) i kombinovane da bi se napravila ova kompozitna fotografija.

Hablov balon Snimljen 2016. godine, Hablova prva slika potpune magline prikazuje „balon“ koji puca od boja sa zadivljujućim detaljima.

Ova slika je bila treći pokušaj takve fotografije; prvi je patio od zamućenosti a drugi nije imao dovoljno široko vidno polje. Međutim, krajnji rezultat je definitivno vredeo čekanja.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: Space