njujork-usvojen-zakon-koji-zabranjuje

Gradonačelnik Njujorka Erik Adams potpisao je u petak zakon kojim se zabranjuje diskriminacija na osnovu visine ili težine osobe u pitanjima zapošljavanja, stanovanja i javnog smeštaja. Kritičari kontroverznog zakona kažu da će to otvoriti pravne pregrade što bi moglo dovesti do bujice tužbi.

„Ja sam osoba koja veruje u zdravlje, pa kada govorite o tome da ne diskriminišete nekoga zbog njegovog tipa tela, to nije borba protiv gojaznosti; to je samo pošteno“, rekao je Adams o zakonu u komentarima u petak.

Dodao je da veruje da je donošenje ovog zakona „prava stvar“ i da je „nauka pokazala da tip tela nije veza sa tim da li ste zdravi ili nezdravi, i mislim da je to pogrešno.”

Njujorška komisija za ljudska prava imaće zadatak da istraži žalbe podnete nakon uvođenja zakona, dodajući drugim oblastima potencijalne diskriminacije koje nadgleda u oblastima kao što su rasa, pol, starost i seksualne preferencije.

Usvajanje zakona u Njujorku dolazi usred sličnih mera koje zakonodavci u Nju Džersiju i Masačusetsu razmatraju protiv diskriminacije težine.

Već je zabranjeno u državi Mičigen i Vašington.

Kritičari, međutim, kažu da bi zakon mogao da izazove parničnu oluju u Velikoj jabuci.

Pročitajte još:

„Imam višak kilograma, ali nisam žrtva“, rekao je prošlog meseca lider manjine u Gradskom savetu Njujorka Džozef Boreli, republikanac, prema Njujork tajmsu.

„Niko ne bi trebalo da se oseća loše zbog mene osim mojih dugmadi na košulji.“

Boreli je dodao da bi zakon mogao otvoriti vrata ljudima da „tuže sve i svakoga“.

Gojaznost je rastući problem u Sjedinjenim Državama.

U 20 godina koji su prethodili martu 2020., podaci koje su prikupili Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) pokazali su da je prevalencija gojaznosti porasla sa 30% na skoro 42% ukupne populacije.

Nekih 9,2% Amerikanaca smatra se „teško gojaznim“, prema studiji CDC sprovedenoj 2021.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji