vasington-se-pita-zasto-peking-nece-da-im-odgovori

Vašington kaže da nije dobio nikakav odgovor iz Pekinga na zahtev za sastanak šefova odbrane zemalja. Pokušaji Pentagona da dopre do kineske vojske poslednjih meseci su ignorisani ili odbijeni, tvrdi Eli Ratner, pomoćnik američkog ministra odbrane za pitanja bezbednosti Indo-Pacifika.

Sekretar odbrane Lojd Ostin „veruje u važnost otvorenih linija komunikacije sa Narodnom Republikom Kinom i mi smo se trudili da izgradimo te otvorene linije komunikacije.

Nažalost… imali smo dosta poteškoća kada smo predlagali telefonske pozive, sastanke, dijaloge“, rekao je Ratner tokom događaja koji je u četvrtak organizovao Centar za strateške i međunarodne studije u Vašingtonu.

Predsedavajući Zajedničkog načelnika štabova general Mark Mili, zajedno sa šefom američke indo-pacifičke komande admiralom Džonom Akvilinom i drugim uniformisanim i civilnim zvaničnicima, zatražili su od Pekinga dijalog, ali „ti zahtevi odbijeni ili nije odgovoreno“, rekao je on.

„SAD i Ministarstvo odbrane su imali ispruženu ruku po ovom pitanju vojnog i vojnog angažovanja, ali mi tek treba da imamo dosljedno voljnih partnera“, objasnio je Eli Ratner.

Dijalog između vojnih zvaničnika dve zemlje je od ključnog značaja „da bi se sprečila pogrešna percepcija i pogrešna procena i da bi se sprečilo da krize izmaknu kontroli“, insistirao je zvaničnik.

U poslednjem primeru, na zahtev Pentagona za razgovore između Ostina i njegovog kineskog kolege Li Šangfua na Forumu za dijalog Šangri-La u Singapuru sledeće nedelje „nije odgovoreno na ovaj ili onaj način“, primetio je Ratner.

Prema izveštaju Fajnenšel tajmsa, Peking je ranije ovog meseca rekao Vašingtonu da „postoje male šanse“ da Li sedne sa Ostinom u Singapuru zbog sankcija koje su postavljene kineskom šefu odbrane zbog njegove navodne umešanosti u kupovinu ruskog naprednog naoružanja.

Međutim, Ratner je tvrdio da ta ograničenja ni na koji način ne sprečavaju Lija da vodi razgovore sa svojim američkim kolegom.

„Lopta je u ovom trenutku u njihovom polju“, rekao je on.

Šefovi odbrane SAD i Kine poslednji put su pregovarali na samitu Asocijacije zemalja jugoistočne Azije u Kambodži u novembru. U to vreme, Vei Fenghe je bio kineski ministar odbrane.

Pročitajte još:

Ostin i Li, koji je na svoju funkciju postavljen u martu, tek treba da se sastanu licem u lice.

Odnosi između Pekinga i Vašingtona su ozbiljno zategnuti od avgusta prošle godine, kada je predsednica Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi posetila samoupravno ostrvo Tajvan, koje Kina smatra delom svoje teritorije.

Oni su se dodatno pogoršali nakon incidenta sa takozvanim „špijunskim balonom“ u februaru.

Vašington je tvrdio da je oborio kineski nadzorni avion iznad svoje teritorije, dok je Peking rekao da je to bio samo meteorološki balon, koji je slučajno zalutao u SAD.

Poseta američkog državnog sekretara Entonija Blikena Kini, koja je odložena zbog krize, do danas se nije dogodila.

Prošle nedelje, najviši kineski diplomata Vang Ji i savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan održali su sastanak u austrijskoj prestonici Beču.

Prema rečima koje su stigle iz Vašington-a, obe strane su se složile da je incident u februaru bio „nesrećan” i obećale da će „ponovno uspostaviti standardne, normalne kanale komunikacije”.

Kineski zvaničnici opisali su sastanak kao „suštinski“, dodajući da će Peking „nastaviti da dobro koristi ovaj kanal strateške komunikacije“, javila je državna novinska agencija Xinhua.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji