turska-pred-drugi-krug-predsednickih-izbora

Aktuelni predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan pozvao je danas građane te zemlje da sutra glasaju u drugom krugu predsedničkih izbora, u kojem će mu rival biti kandidat opozicije Kemal Kiličdarodglu, koji je, zauzvrat, pozvao glasače da izvuku državu iz „mračne jame“ Erdoganove dvodecenijske vladavine.

Kako je preneo Rojters, Erdogan i Kiličdaroglu planiraju da privuku oko osam miliona glasača koji nisu izašli na birališta u prvom krugu izbora.

Prva runda predsedničkih izbora održana je 14. maja, a Erdogan je osvojio više od 49 odsto, dok je Kiličdaroglu osvojio blizu 45 odsto.

Za pobedu je bilo potrebno 50 odsto plus jedan glas.

Obraćajući se pristalicama u Istanbulu, tokom poslednjeg predizbornog skupa uoči drugog kruga, Erdogan je apelovao na veliku izlaznost.

Pročitajte još:

„Da li izlazimo na birališta sutra? Da li ćemo već rano ujutro izaći da damo nekome glas? Svako ko je glasao u prvom krugu, treba da izađe i u drugom“, rekao je Erdogan, dok je publika ushićeno uzvikivala „da“.

Kiličdaroglu, koga podržava šest opozicionih partija, rekao je da svako ko voli Tursku „mora da glasa“.

„Ako stvarno želite, izaći ćemo svi iz ove mračne jame zajedno. Pozivam narod da glasa, bez obzira na poglede ili stil života. Ovo je poslednja šansa. Svako ko voli zemlju, treba da ide na birališta“, naveo je Kiličdaroglu na Tviteru.

Trećeplasirani kandidat Sinan Ogan, koji je osvojio 5,2 odsto glasova u prvom krugu, podržao je Erdogana.

U prvoj rundi, glasalo je 87 odsto turskih državljana.

Birališta se sutra otvaraju u 8.00 i zatvaraju u 17.00 po lokalnom vremenu.

Pravo glasa ima više od 60 miliona glasača, a nezvanični rezultati očekuju se već u nedelju kasno uveče.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji