Otkriven predivan pejzaž ispod leda Antarktika

Međunarodni istraživački tim otkrio je drevni pejzaž skriven ispod ledenog pokrivača istočnog Antarktika.

Ovo ogromno, netaknuto prostranstvo prostire se na 32.000 km² skrivenog terena Antarktika.

Mapiranje Antarktika

Istraživački tim sa univerziteta Duram (UK), koristio je satelitske podatke i tehnike radio-eho sondiranja kako bi mapirao 32.000 km2 površine zemlje ispod ogromnog ledenog pokrivača.

Otkrili su pejzaž za koji se čini da su ga formirale reke, koje su postojale pre nego što je Antarktik postao prekriven ledom.

Ovaj novootkriveni pejzaž sastoji se od drevnih dolina i grebena, koji se po veličini i obimu ne razlikuju od glacijalno modifikovanog pejzaža Severnog Velsa u Velikoj Birtaniji.

Njegovo postojanje podrazumeva dugoročnu temperaturnu stabilnost ledenog pokrivača u oblasti koju su istraživali istraživači.

Studija je objavljena u časopisu Nature Communications.

„Glavni autor profesor Stjuart Džejmison, sa Odseka za geografiju Univerziteta Duram, Velika Britanija, rekao je:

„Zemlja ispod ledenog pokrivača istočnog Antarktika manje je poznata od površine Marsa.“ Po njemu to je neistražen pejzaž čiji se oblik vremenom menja usled velikog broja faktora na zemlji.

„Dakle, detaljnije istražujemo mali deo tog pejzaža da bismo videli šta nam može reći o evoluciji pejzaža i evoluciji ledenog pokrivača. A ono što nalazimo je drevna kopnena površina koju ledeni pokrivač nije erodirao i umesto toga izgleda kao da su je stvorile reke pre nego što je led došao.

„Ovo nam govori da nije bilo mnogo promena u ovoj oblasti, što ukazuje na to da iako se ovaj deo ledenog pokrivača možda povukao tokom toplijih vremena u prošlosti, uslovi na ovom mestu verovatno se nisu mnogo promenili, i to nam pomaže da razumemo kako bi ledeni pokrivač mogao da reaguje u budućnosti.

Koautor studije Neil Ross, profesor polarnih nauka i geofizike životne sredine na Univerzitetu Njukasl, Velika Britanija, rekao je:

„Izuzetno je da nam ovaj pejzaž, ‘skriven na vidiku’ dugi niz godina, može mnogo reći o ranoj i dugoročnoj istoriji ledenog pokrivača istočnog Antarktika…“

Ovo je bio nešto kao projekat sporog sagorevanja, ali onaj koji se sada ostvario u uzbudljivom radu koji uključuje veliki istraživački tim.

Otkriće se nadovezuje na prethodni rad ovog tima koji je, u saradnji sa drugim istraživačima, mapirao skrivene planinske lance, sisteme kanjona i jezera ispod leda na Antarktiku.

Iako pejzaž ispod ledenog pokrivača nije vidljiv golim okom, satelitski snimci snimljeni u regionu pokazuju male valove površine ledenog pokrivača koji daju naznake o podledenom pejzažu.

Na nekoliko mesta, postojanje pejzaža je potvrđeno korišćenjem radio-eho sondiranja iz aviona da se vidi kroz led i mapira oblik zemlje ispod ledenog pokrivača.

Istraživački tim predlaže da je verovatno da će postojati i drugi, još neotkriveni, drevni pejzaži skriveni ispod ledenog pokrivača istočnog Antarktika.

Profesor Džejmison je dodao: „Nastavićemo da istražujemo pejzaž, dajući sve od sebe da popunimo praznine tamo gde ankete ne postoje, i koristeći te informacije da bismo razumeli kako su se ledeni pokrivač i njegov osnovni pejzaž promenili tokom svoje duge istorije.

Otkriven predivan pejzaž ispod leda Antarktika
Graphic shows how the landscape of Antarctica would appear if the ice were lifted away. (Stewart Jamieson, Durham University/Nature)

Pratite Portal Dnevni Puls na Fejsbuku i Viberu!

Dnevni Puls/Ancient Origins