Sfinga u Gizi - Priča o poreklu

Velika Sfinga u Gizi krije misteriju svoga nastanka, a arheolozi i istraživači vekovima su pokušavali da daju odgovor na to pitanje.

Kako je prvobitno izgledala Sfinga u Gizi? Šta je trebala da predstavlja? Kako joj je bilo prvobitno ime? Ali to su samo neka od pitanja.

Manje pažnje je posvećeno temeljnom i kontroverznom pitanju: Sa kakvim terenom su se suočili stari Egipćani kada su počeli da grade Sfingu u Gizi i da li je njeno prirodno okruženje uticalo na njeno formiranje?

Da bi se pozabavili ovim pitanjima, tim naučnika sa njujorškog univerziteta imitirao je uslove koji su postojali pre 4.500 godina kada je Sfinga izgrađena, da bi shvatili kako je teren uticao na oblikovanje ove drevne strukture.

„Naši nalazi nude moguću „priču o poreklu“ o tome kako formacije slične Sfingi mogu nastati od erozije,” objašnjava Leif Ristrof.

„Naši laboratorijski eksperimenti su pokazali da iznenađujuće oblici nalik Sfingi mogu, u stvari, da potiču od materijala koji su erodirani brzim tokovima.“

Rad je bio usredsređen na repliciranje jardanga, neobičnih stenskih formacija koje se nalaze u pustinjama koje su rezultat prašine i peska koje je naneo vetar i na istraživanje kako je Sfinga u Gizi mogla da nastane kao jardang koji su ljudi kasnije detaljno predstavili u obliku široko priznate statue.

Da bi to uradili, Ristrof i njegove kolege u Laboratoriji za primenjenu matematiku NIU uzeli su gomile meke gline sa tvrđim, manje erozivnim materijalom ugrađenim unutra, imitirajući teren u severoistočnom Egiptu, gde se nalazi Sfinga.

Zatim su oprali ove formacije jakim mlazom vode, da bi imitirali i vetar, koji ih je isklesao i preoblikovao, na kraju dostigavši formaciju nalik Sfingi.

Tvrđi i otporniji materijal je opstao kao postojaniji i tako je formiran prvobitni oblik

„Naši rezultati pružaju jednostavnu teoriju porekla za to kako formacije slične Sfingi mogu nastati od erozije“, primećuje Ristrof. „U stvari, danas postoje jardangi koji izgledaju kao životinje koje sede ili leže, što potkrepljuje naše zaključke.“

Međutim, činjenica je i pouzdano se zna da je veliki deo Sfinge u Gizi sagrađen od blokova.

Velika Sfinga u Gizi predstavlja ležećeg lava sa ljudskom glavom.

Verovatno je podignuta u vreme četvrte egipatske dinastije, oko 2600. godine pre nove ere. Više od 4000 godina ona se uzdiže iznad peska egipatske pustinje.

Duga je 73,5 metra, široka 6 metara i visoka oko 20 metara.

Ispružene noge su duge oko 15 metara.

Ostaci boje u ušima ukazuju na činjenicu da je skulptura originalno bila obojena živim bojama.

Izgrađena je od brda blokova kamena krečnjaka preostalog od izgradnje Keopsove piramide.

Pored sfinge podignut je hram koji leži u istoj liniji u kojoj je hram Kefrenove piramide.

Sfinga je najstarija poznata monumentalna skulptura u Egiptu i jedna od najprepoznatljivijih statua na svetu. Arheološki dokazi sugerišu da su je stvorili stari Egipćani Starog kraljevstva za vreme vladavine Kefrena (oko 2558–2532. p. n. e.)

Pratite Portal Dnevni Puls na Fejsbuku i Viberu!

Dnevni Puls