Srbija od Kipra uzela 11 helikoptera Mi-35P

Prema pojedinim izveštajima u Srbiju su stigli sa Kipra, borbeni helikopteri Mi-35P.

Transport je obavljen sa tri leta avionom An-124-100 (registracija UR-82008) kompanije Antonov Airlines.

Avioni su poleteli sa aerodroma Pafos na Kipru i stigli u srpsku vazduhoplovnu bazu Batajnica. Prevoz je obavljen od 19., 20. i 21. novembra 2023. godine, piše holadnski sajt Scramble.

Ove helikoptere Srbija je kupila od Nacionalne garde Kipra. Kipar je zauzvrat kupio 12 helikoptera Mi-35P od Rusije 2001. godine, ali je jedan od helikoptera izgubljen.

Odluka o prodaji helikoptera doneta je zbog nemogućnosti njihovog normalnog održavanja nakon uvođenja sankcija EU na vojno-tehničku saradnju sa Ruskom Federacijom 2014. godine. Ukoliko niste znali za paradoks, Kipar je članica Evropske Unije, to jest, samo jedan deo jeste. Turska nije u EU, te ni njihov deo Kipra nije (samoproglašena Turska Republika Severni Kipar), iako je Kipar formalno jedna država.

Prema informacijama pomenutog sajta, svih preostalih (jedanaest) kiparskih NG Mi-35 Srbija je kupila i prevezena ovim letovima.

Mogući ugovor za preuzimanje većeg broja kiparskih NG Mi-35 datira već iz aprila 2021. U januaru 2023. Srbija je prvobitno trebalo da postigne dogovor o kupovini pet bivših kiparskih helikoptera Mi-35.

Nakon uspešnih pregovora, očekivalo se da prvi Mi-35 budu isporučeni ove godine. Tako je sa tri pomenuta leta za An-124 svih jedanaest helikoptera prevezeno u Srbiju.

Mi-35P će upravljati 714. Protivoklopna helikopterska eskadrila (714.) u Kraljevu/Lađevci, gde će se pridružiti četiri Mi-35M kojima već upravlja Eskadrila protivoklopnih helikoptera. Možda je ograničen broj kiparskih NG Mi-35P bio operativan zbog nedostatka delova, tvrde holanđani.

Pročitajte još:

Drugi detalji u vezi sa tim još nisu saopšteni, ali je Srbija odavno izrazila interesovanje za kupovinu serije ovih ruskih rotacionih letelica.

Kiparski Mi-35P

Kiparski Mi-35P ima nišanski sistem OPS-24N-1L sa termo nišanom Matriks, TV kamerom i laserskim daljinomerom. Digitalni sistem upravljanja PKV-8-35 povećava stabilnost helikoptera po lošem vremenu, a sve to prati sistem za upravljanje vatrom PrVK-24-2, koji uključuje upotrebu PO vođenih raketa 9M127-1 Ataka-VM, sa sistemom elektronskih protivmera President-S.

Kiparski Mi-35 imaju specijalnu stacionarnu gondolu NPPU-23 sa dvocevnim automatskim topom GŠ-23L kalibra 23 mm preuzetom sa lovca MiG-21. Međutim, kiparski Mi-35P nemaju aktivnu i pasivnu opremu za noćno letenje kao ostala 4 srpska helikoptera Mi-35M.

Odnosno, nedostaje im žirostabilni optoelektronski sistem GOES-324 (GOES-324), koji ima termovizijski i televizijski kanal, i laserski daljinomer, koji je deo osnovne opreme helikoptera.

Mi-35

Zasnovan na ruskom helikopteru Mi-24, Mi-35 uključuje nekoliko tehnoloških napretka uz zadržavanje istaknutih karakteristika svog prethodnika, uključujući vatrenu moć, oklop i otpornost.

Može da obavlja zadatke u uslovima slabog osvetljenja u bilo koje doba dana ili noći. Naoružan je nevođenim raketnim bacačem kalibra 80 mm, lanserom raketa vazduh-zemlja Ataka i velikim topom od 23 mm koji je postavljen na pokretnoj kupoli ispod nosa.

Mi-35P borbeno transportni helikopter

Prema podacima Rosoboroneksporta, Mi-35 je dizajniran za uništavanje tenkova, druge oklopne i neoklopne tehnike i neprijateljskog osoblja na bojnom polju u taktičkoj dubini i za izvršavanje dodatnih zadataka samostalno ili u koordinaciji sa kopnenim snagama.

Pratite Portal Dnevni Puls na Fejsbuku i Viberu!

Dnevni Puls/OružjeOnline