ozloglaseni-britanski-princ-i-princeza-dajana

Britanski princ Endru poznat po optužbama za pedofiliju i prijateljstvu sa pokojnim Džefrijem Epštajnom i osuđenom Žizlejn Maksvel u tajnosti je “kovao zaveru” sa princezom Dajanom i svojom bivšom ženom Sarom Ferguson u pokušaju da spreče Čarlsa da postane kralj i omoguće princu Vilijamu da preuzme tron sa vojvodom od Jorka kao regentom, otkriva nova, eksplozivna biografija.

Navodi se da je britanski princ Endru u prošlosti takođe kod kraljice Elizabete II, “lobirao” protiv braka između Čarlsa i Kamile – sada kralja i kraljice supruge, govoreći svojoj majci da se Kamili ne može verovati.

U novoj knjizi Anđele Levin o životu Kamile tvrdi se da je Endru, vojvoda od Jorka, bio “veoma gadan” prema njoj i da je kovao zaveru sa Dajanom, koja je tragično stradala u udesu 1997, ne bi li sprečio najstarijeg Elizabetinog sina, sada kralja Čarlsa III, da nasledi tron, preneo je “Dejli mejl”.

Prema navodnom planu Endrua, nakon što bi izgurali Čarlsa njegov najstariji sin bi stao u red za presto, a Endru bi postao regent ukoliko bi kraljica umrla pre Vilijamovog 18. rođendana.

Pozivajući se na insajderske izvore, Levin je napisala da je vojvoda od Jorka “kovao zaveru” sa Dajanom da “gurne Čarlsa na stranu”, sa ciljem da princ Endru postane “regent princu Vilijamu”.

Endru je žestoko lobirao u nadi da Čarls neće postati kralj kad mu umre majka i da će Vilijam poneti krunu – rekla je Levin.

Navodno je insajderski izvor “na višoj poziciji” u Bakingemskoj palati rekao Levinovoj:

Kad je Dajana bila živa, preko svog prijateljstva sa Endruovom ženom Sarom kovala je zaveru sa Endruom da pokušaju da izguraju Čarlsa u stranu kako bi on postao regent princu Vilijamu, koji je tada bio tinejdžer. To su bila mračna i čudna vremena kad je paranoja postala stvarnost a ovo je bila zabrinutost.

Njegovo ponašanje (Endruovo) je bilo veoma, veoma negativno i ekstremno neprijatno za kraljicu, koja se nije slagala s tim. Rečeno mi je da je ovo jedna od retkih prilika da nije uspeo da izgura svoje.

-Ipak, on je očigledno bio veoma besan što nije mogao da na neki način vlada zemljom. Ostao je toliko neprijateljski nastrojen na samu Kamilinu pojavu i prihvatanje da je sumnjivo da je to ikad oprošteno. –ispručao je insajder iz kraljevske palate.

Levinova je takođe pisala o vojvodinom neprijateljstvu prema Čarlsovom braku sa Kamilom, tvrdeći da je Endru bio “otrovan” i “veoma gadan” u vezi nje pred pokojnom kraljicom.

Pokušao je da ubedi kraljicu da spreči Čarla da oženi Kamilu time što je bio prilično otrovan, zao i gadan u vezi Kamile – rekao je insajder autorki.

Kako navodi “Dejli mejl”, te tvrdnje su navodno uključivale to da Kamila nije dovoljno aristokratska i da joj se ne može verovati. List podseća da su kraljica i princ Filip 1998, kad je Čarls napunio 50 godina, odbili da budu na proslavi ako Kamila bude tamo.

-Kad je Kamila bila udata za Endrua Parkera Boulsa obožavala je da ide sa njim u (zamak) Balmoral (u Škotskoj) i priključi se kraljevskoj porodici. Odlično su se slagali sa njoj. Ali kad je brak propao a ona bila sa princom Čarlsom, odbijena je i na nju je svaljena sva krivica, što je veoma nepravično – rekla je bliska prijateljica kraljice-supruge Lucija Santa Kruz.

Dejl mejl ukazuje da su vojvoda od Jorka i kralj Čarls tokom godina navodno imali zategnute odnose, koji su se dramatično pogoršali otkako su otkrivene Endruove veze sa pedofilom Džefrijem Epštajnom, koji je umro u zatvoru u Njujorku 2019. Kad je Bakingemska palata u januaru objavila da će ukinuti Endruu sve vojne titule i pokroviteljstva i braniti njegov slučaj seksualnog zlostavljanja za koje ga je optužila Virdžinija Gufre u građanskom sporu, razumelo se da je Čarls bio ključan u uticaju na takvu odluku, navodi list.

Endru je u novembru 2019. najavio da će se povući sa javnih dužnosti.

Tada su izvori iz palate rekli da se o “nemilosrdnoj i brzoj” odluci “naširoko raspravljalo” unutar porodice, nakon Endruovog neuspešnog pokušaja da ubedi sudiju da odbaci tužbu. Razumelo se, piše “Dejli mejl”, da su Čarls i Vilijam bili “ključni” u potezu da se britanski princ Endru izgura iz kruga aktivnih članova kraljevske porodice. Navodilo se da je Čarls telefonom razgovarao sa Elizabetom da podeli svoje misli o toj odluci.

To je bila nemilosrdna i brza odluka koju će preporučiti princ od Velsa i vojvoda od Kembridža a odobrila kraljica – rekao je tada izvor iz palate.

Kasnije je u februaru objavljeno da je Čarls rekao svom bratu Endruu da mu se “ne pojavljuje pred očima” na zvaničnim dešavanjima, prenosi Dejli mejl, dodajući da je vojvoda od Jorka od tada postigao sporazum sa Gufre, prema kojem nije priznao da je uradio bilo šta nezakonito.

Anđela Levin je, podseća list, prethodno objavljivala biografije kraljevske porodice, uključujući princa Harija 2018. i o Vilijamu i Kejt 2015. Njen poslednji rad, “Kamila, vojvotkinja od Kornvola: Od izgnanice do kraljice supruge”, bavi se Kamilinim odnosom sa drugim članovima porodice i kako su se isti razvijali tokom vremena.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Dnevni Puls/Mediji