pentagon-lansira-eksperimentalni-svemirski-laser

Američka mornarička istraživačka laboratorija lansirala je u sredu uređaj eksperimentalni svemirski laser. Iako je tehnologija još uvek u razvoju, zagovornici kažu da bi jednog dana mogla da podstakne vanzemaljske kolonije ili da ublaži nestašicu energije na Zemlji.

Svemirski laser, Space Wireless Energy Laser Link (SWELL) poleteo je u sredu ka Međunarodnoj svemirskoj stanici na svemirskom brodu SpaceX Cargo Dragon, navodi se u saopštenju američke mornarice i svemirskih snaga.

Lansiranje je izveo SpaceX u ime NASA-e i Ministarstva odbrane, a vozilo Dragon je nosilo sedam drugih eksperimentalnih uređaja do svemirske stanice za Pentagon.

U razvoju od prošle godine, SWELL isporučuje energiju prikupljenu iz svemirskih solarnih panela na zemlju u obliku elektromagnetnih talasa.

Pošto se nikakva masa ne transportuje, isporuka energije je skoro trenutna.

Slične uređaje trenutno dizajniraju privatne kompanije, iako tehnologija još nije testirana u svemiru.

„Ovo je sledeći korak u proširenju ove mogućnosti za svemirske, lunarne i planetarne aplikacije“, rekao je menadžer programa SWELL Kris DePuma u ​​izjavi. DePuma je predvideo da bi tehnologija jednog dana mogla da bude „kritičan pokretač“ naselja sa napajanjem na Mesecu i drugde.

„Energija bi se takođe mogla koristiti za distribuciju energije za i oko Zemlje, uključujući i satelite koji prikupljaju sunčevu energiju u svemiru“, dodao je on.

Međutim, moćno zračenje nije bez svojih ograničenja.

Trenutno, jedan uređaj za lasersko zračenje može da prenosi 1-10 milivata snage, prema izveštaju Forbsa za 2021. Prosečna vetroturbina na kopnu, naprotiv, ima kapacitet od 2,5-3mv.

Veći mikrotalasni sistemi bi teoretski mogli da prenesu više od gigavata snage zemaljskim prijemnicima. Iako bi ovo bilo dovoljno za napajanje velikog grada, sistem bi morao da bude postavljen na satelit koji se nalazi 35.000 (21.747 milja) kilometara u svemiru, što bi popravke činilo praktično nemogućim.

Bez obzira na to, bez atmosfere naše planete, lošeg vremena i ciklusa dana i noći, procenjuje se da bi svemirski solarni nizovi mogli da generišu 40 puta više energije od onih na Zemlji.

SAD nisu jedina svetska sila zainteresovana za tehnologiju. Kina se trenutno priprema da testira sopstveni uređaj za zračenje u narednim godinama, a cilj mu je da pokrene i pokrene svemirsku elektranu do 2030-ih.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji