Pentagon predstavio šokantne nove snimke NLO-a na saslušanju u Kongresu

Saslušanje, koje je održao Obaveštajni podkomitet Predstavničkog doma za borbu protiv terorizma, kontraobaveštajne službe i protivproliferacije, bilo je prvo na temu NLO-a od 1968.

Pitanja su uključivala da li je vlada srušila NLO u svom posedu i da li Pentagon istražuje izveštaje o letećim tanjirima koji ometaju nuklearno oružje.

Iako Podkomitet C3 može izgledati kao čudan domaćin za saslušanje o NLO-ima, pitanja su se prvenstveno fokusirala na uočavanje neidentifikovanih vazdušnih fenomena (UAP) na poligonima za obuku i da li predstavljaju bezbednosnu pretnju za američko vojno osoblje. Obrazloženje je da ako UAP-ovi imaju ljudsko poreklo, oni bi mogli biti obaveštajne operacije protiv američkih vojnih snaga koje sprovode obuku.

Dva zvaničnika Pentagon -a, zamenik direktora pomorske obaveštajne službe Skot Brej i podsekretar odbrane za obaveštajne poslove i bezbednost Ronald Moltri, odgovorili su na pitanja o nedavnim naporima koje je Pentagon uložio u UAP-u.

Budžet za odbranu za 2022. nalagao je Ministarstvu odbrane da stvori agenciju za praćenje viđenja UAP-a. Ta agencija, Grupa za sinhronizaciju identifikacije i upravljanja vazdušno-desantnim objektima (AOIMSG), imala je zadatak da „naučne, operativne i tehničke analize podataka prikupi terenskim istraživanjima… da bolje razumeju i objasne neidentifikovane vazdušne pojave.

„Saslušanje u utorak je bilo korak napred“, kaže Nik Pope, bivši NLO istražitelj u Ministarstvu odbrane Ujedinjenog Kraljevstva, za Popular Mechanics. „Predugo je ova tema bila nepravedno stigmatizovana, a svedocima se nije verovalo ili su im se ismevali. To je obeshrabrilo pilote i radariste da progovore, ali nekoliko hrabrih jeste, a ono što se dogodilo u utorak je svedočanstvo njihove hrabrosti i opravdanje njihovih iskustava.

Brej je tokom saslušanja objasnio da se incidenti sa UAP-om verovatno rešavaju u pet glavnih kategorija: nered u vazduhu, prirodni atmosferski fenomeni, razvojni programi vlade SAD ili industrije (tajni avioni), sistemi stranih protivnika (dronovi) ili „drugi“

Oba zvaničnika su međutim izjavila da neće spekulisati o nekim od neobičnijih prizora koje je prikupio AOIMSG. Brej je rekao da, kao i svi, želi hitna objašnjenja, ali da „razumevanje može da zahteva značajno vreme i trud“. To je, kako je sugerisao, razlog zašto je Kancelarija za pomorsko obaveštavanje krenula sa „pristupom zasnovanim na podacima i činjenicama“.

U jednom trenutku na saslušanju, Moultrie je govorio o tome da je „otvoren za sve hipoteze“. Papa to vidi kao pozitivan znak. „To je fascinantan pokazatelj da hipoteza o vanzemaljcima očigledno nije isključena“, kaže on. „To bi vernicima trebalo da da nadu — i da svima ostalima pruži pauzu za razmišljanje.

Poslanik Adam Šif je ponovio tačku iznesenu za Pentagon u izveštaju UAP-a iz juna 2021.: Od 144 incidenta UAP-a između 2004. i 2021. godine, 80 odsto je zabeleženo na više instrumenata. Takozvani „podaci sa više senzora“ uključuju pametne telefone, video kamere, infracrvene kamere i radare. Činilo se da osamnaest od 144 incidenta pokazuje „neobične karakteristike leta koje pokazuju naprednu tehnologiju“.

Šif je upitao da li je bilo koji od 18 viđenja za koje se čini da demonstriraju čudnu tehnologiju uključivali letelice koje emituju radiofrekventnu energiju – verovatno klimnuvši na incident iz 2004. kada su piloti američke mornarice verovali da su naišli na ometanje radara od UAP-a. Brej je rekao da se neki od objekata koji su emitovali radiofrekventnu energiju nisu ponašali „čudno drugačije“. To sugeriše da su neki od UAP-ova koji emituju radio talase mogli biti neki oblik bespilotne letelice koju je napravio čovek.

U odgovoru na još jedno pitanje, Brej je priznao da nije bio svestan protivnika koji bi mogao da pomeri objekat „bez vidljivog sredstva za pogon“, ali je kasnije rekao da bi senzorski artefakti mogli slučajno da sakriju dokaze o konvencionalnom pogonu. Na primer, zamućen piksel i nedostatak detalja mogu da zamagle mlaznicu mlaznog motora ili propeler. On je takođe rekao da se čini da neki od objekata imaju „upravljanje potpisima“, što bi moglo uključivati maskiranje infracrvenih ili radarskih potpisa objekta na sličan način kao kod stelt aviona kao što su stelt lovac B-2 Spirit i lovac F-22 Raptor.

Zvaničnici Pentagona su izložili dva snimka video dokaza. Prvi, očigledno snimljen sa pametnog telefona, pokazuje mali sferni objekat koji u tren oka prolazi pored kokpita udarnog lovca američke mornarice. „Nemam objašnjenje šta je ovaj konkretni objekat“, rekao je Brej.

Brej i Moltri su zatim prikazali još jedan video snimak, snimljen sa zapadne obale 2018. godine, na kome izgleda da je trepćući trougao, sličan „roju“ drugih objekata koje je prijavilo više sredstava američke mornarice sa druge obale.

„Sada smo razumno uvereni da su ovi trouglovi povezani sa bespilotnim vazdušnim sistemima u toj oblasti“, rekao je Brej. Trouglasti izgled UAP-a, objasnio je, bio je rezultat toga što je svetlost „prošla kroz naočare za noćno gledanje, a zatim prošla kroz SLR kameru“, i da stvarni leteći objekti nisu bili trouglaste prirode.

Poslanik Mike Gallagher je pitao da li je UAP operativna grupa bila upoznata sa takozvanim „incidentom Malmstrom“, u kojem je deset interkontinentalnih balističkih projektila sa nuklearnim glavama u vazduhoplovnoj bazi Malmstrom „deaktivirano“ i onesposobljeno, navodno od strane obližnjeg NLO-a. Zvaničnici su odgovorili da su čuli za slične incidente, ali da se ovaj konkretni incident ne nalazi u bazi podataka AOIMSG.

Poslanik Raja Krishnamoorthi je pitao da li je bilo bilo kakve komunikacije sa objektima (iniciran sa bilo koje strane) ili da li je ikakvo oružje ikada ispaljeno na UAP. Brej je odgovorio da nije uspostavljena komunikacija i da na objekte nije pucano iz oružja. Zatim je Krišnamurti pitao da li je vlada naišla na bilo kakvu „olupinu“. Prema Breju, Pentagon ne poseduje nijedan objekat zemaljskog porekla koji se ne može objasniti.

Pitanja, kaže Pope za Popular Mechanics, nisu uključivala nikakve stvarne procene o tome šta se dešava: „Ključno pitanje koje nije postavljeno je sledeće: ako ostanu konkretni slučajevi visokog profila poput incidenta USS Nimitz ‘Tic Tac’ 2004. neobjašnjeno, koja je najbolja trenutna procena u DOD-u i obaveštajnoj zajednici?“

„U bilo kojoj visokoprofilnoj obaveštajnoj analizi, očekivao bih da postoji najbolja trenutna procena. Ali nismo čuli šta je to, a Ministarstvo odbrane neće ni komentarisati njegovo postojanje“, kaže Pope. „Takođe bi bilo zanimljivo čuti najpopularnije konkurentske teorije — poverljive američke tehnologije, protivničke dronove i vanzemaljce — rangirane, koristeći reči procenjene verovatnoće.

Jedna od najotkrivenijih razmena između Breja, Moltrija i članova Kongresa dogodila se kada je predstavnik Krišnamurti upitao da li su „naši susreti sa UAP-ovima promenili razvoj naših ofanzivnih, odbrambenih sposobnosti ili čak naših senzorskih sposobnosti“.

Brejov odgovor je bio misteriozan i primamljiv. „Sačuvaćemo to za zatvorenu sednicu“, odgovorio je.

Možda će proći neko vreme pre nego što saznamo mnogo više informacija. Zatvorene sednice su saslušanja zatvorena za javnost, ograničena samo na članove Kongresa i njihovo osoblje, na kojima se raspravlja o poverljivim i drugim tajnim informacijama.

Na kraju, saslušanje nije otkrilo mnogo. Naprotiv, to je podstaklo niz važnih pitanja o neidentifikovanom vazdušnom fenomenu sa kojim smo se nedavno susreli.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

Izvor: PopularMechanics