Nakon prvog saslušanja u Kongresu o UAP posle 50 godina naučnici žele da budu uključeni u istragu

Kongres je u utorak održao otvoreno saslušanje u Kongresu o UAP – neidentifikovanim vazdušnim fenomenima ili poznatijim kao neidentifikovani leteći objekti, po prvi put u pet decenija.

Saslušanje, održano pred podkomitetom za obaveštajne poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa, uključivalo je svedočenje zvaničnika odbrane nakon izveštaja od devet stranica objavljenog prošle godine. U njemu je istraživano više od 140 slučajeva čudnih viđenja instrumenata borbenih aviona i pilota. Zvaničnici su mogli da objasne samo jedan od incidenata — veliki, ispuvani balon.

Zastupnik Andre Karson, demokrata iz Indijane i predsednik podkomiteta, rekao je na početku saslušanja da su UAP -ovi „potencijalna pretnja nacionalnoj bezbednosti i da se prema njima treba tako postupati“.

Neobjašnjivi predmeti su decenijama fascinirali i zbunjivali ljude, ali njihovo proučavanje je često odbačeno kao pseudonauka ili tabloidna hrana. Kako ova misteriozna viđenja ponovo ulaze u mejnstrim, neki istraživači kažu da ih moraju istražiti i naučnici. Što bi  pored do sada obaveštajne zajednice dalo veči kredibilitet istraživanju, kako bi pronašli odgovore.

Osim šešira od limene folije

Prošlogodišnji izveštaj je potvrdio postojanje neobjašnjivog vazdušnog fenomena. Međutim, to je izazvalo više pitanja nego odgovora, rekao je za Insajder Džejkob Hak-Misra, naučnik istraživač na Institutu za nauku Plavi mermer, neprofitnoj organizaciji koja promoviše istraživanje svemira.

Neki naučni stručnjaci teoretišu da ovi misteriozni objekti mogu biti bilo šta.  Preko bespilotnih letelica, do vremenskih pojava do artefakata i kvarova senzora — ili čak vanzemaljsko delo. Ali izveštaj nije uključivao dovoljno podataka da bi se ta odluka konačno donela.

Pošto su UAP -ovi dugo inspirisali teorije zavere, istraživači poput Hak-Misre veruju da bi vlada trebalo da omogući naučnicima veći pristup podacima. Čime bi se dozvolilo da se istrage odvijaju na otvorenom, a ne iza zatvorenih vrata.

Javnu raspravu u utorak pratila je zatvorena sednica, za koju naučnici poput Hak-Misre očekuju da će dobiti informacije koje zaista žele.

 Zaista nam trebaju transparentnost i novi podaci ako želimo da rešimo ovaj problem – rekao je on.

Izveštaj je uključivao naloge iz prvog lica, koji imaju potencijal za ljudske greške. Hak-Misra je rekao da UAP -ove treba proučavati pomoću satelita, kamera za brzo praćenje ili audio senzora na lokacijama na kojima su uočeni neobični signali.

 Ono što nam je potrebno je da prikupljamo podatke na sistematičan način. Zurimo u celo ovo nebo na mnogim lokacijama tokom dugih vremenskih perioda i sa mnogo različitih instrumenata. I vidite koliko se stvari, ako ih ima, pojavi koje ne možete da identifikujete.

Decenijama je to takođe bila tabu tema za naučnike i odbacivana kao pseudonauka. Vladini zvaničnici su čak i rebrendirali NLO kao neidentifikovane vazdušne fenomene, delimično da bi izbegli stigmu vezanu za tvrdnje vanzemaljaca. Istraživači se nadaju da bi naučna potraga za odgovorima i veća transparentnost mogli pomoći u prevazilaženju te stigme, kaže Ravi Kopparapu, planetarni naučnik iz NASA-inog Centra za svemirske letove Godard.

 Postoji proces da se razumeju nepoznati fenomeni – rekao je Koparapu za Insajder.

Ne bi trebalo prebrzo sa zaključcima na ovaj ili onaj način, bilo o otpuštanju ili preskakanju na neko egzotično objašnjenje.

Od margine do ozbiljne nauke

Koparapu je rekao da postoji sve veći broj privatno finansiranih istraživačkih grupa fokusiranih na sistematsko proučavanje neidentifikovanih vazdušnih fenomena. Tu su uključeni Harvardov projekat Galileo i UAPk, istraživačka neprofitna organizacija. (Projekat Galileo vodi Avi Loeb, istaknuti i kontroverzni profesor astronomije, koji je kritikovan za uključivanje otvorenih zagovornika NLO-a, bez naučnog iskustva, u projekat.)

Mislim da je ovo odlična prilika da naučnici pokažu javnosti kako se može sprovesti naučno istraživanje nečega što je nepoznato – rekao je Koparapu za Insajder.

NASA ne pretražuje aktivno UAP -ove, prema veb-sajtu agencije. „Ako saznamo za UAP, to bi otvorilo vrata novim naučnim pitanjima koja treba istražiti“. Prema NASA-i. „Atmosferski naučnici, stručnjaci za vazduhoplovstvo i drugi naučnici mogli bi da doprinesu razumevanju prirode ovog fenomena. Istraživanje nepoznatog u svemiru je u srcu onoga ko smo mi.“

U međuvremenu, projekat Galileo dizajnira softver za pregled podataka koji dolaze sa velikih teleskopa za međuzvezdane objekte. Galileo razvija mrežu kamera na nebu koje traže znakove vanzemaljskog života. Ovog proleća tim planira da instalira prvu od stotinu kamera. Ove kamere  hvataju i infracrvenu i vidljivu svetlost. Takođe će instalirati i audio senzore na krov opservatorije Harvard koledža, kako bi snimali sve što se kreće nebom, 24 sata dnevno.

 Udaljavamo se od vremena kada smo o njima samo razmišljali kao o nekakvim tabloidnim vestima – rekao je Koparapu.

Zatim je dodao:

 Ovi objekti postoje. I ako želimo da ih razumemo, moramo da koristimo iste tehnologije i naučne instrumente koje koristimo da proučavamo naš svakodnevni svet oko nas.

Viđenja neobjašnjivih objekata na nebu dugo su zaokupljala ljudsku maštu i postavljala pitanja o nacionalnoj bezbednosti, pa čak i potencijalnom vanzemaljskom životu. Ali ova pitanja će ostati bez odgovora ako ne budu podvrgnuta rigoroznoj naučnoj istrazi, kažu istraživači.

 Mislim da je značajno to što ogranci vojske priznaju da postoji stvar koja bi trebalo da bude u njihovoj nadležnosti koju ne razumeju – rekao je Hak-Misra za Insajder.

Ako su voljni da to urade, mislim da je onda to zaista, zaista zagonetka i moramo da shvatimo šta je ovo.

Činilo se da se Koparapu slaže:

 Nauka bi trebalo da bude u prvom planu u razumevanju ovog nepoznatog fenomena – rekao je on.

Zatim je još i dodao:

Nadam se da će biti više interesovanja naučnika i nestrpljiv sam da vidim šta će se desiti u narednih nekoliko nedelja sa svim ovim vestima.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

Izvor: Business Insider