peskov-ukrajinski-napad-na-belgorod

Ukrajinski prekogranični napad na oblast Belgoroda, u kojem je povređeno najmanje osam civila, izaziva veliku zabrinutost i biće potrebni značajni napori da se takvi incidenti više ne ponove, izjavio je u utorak sekretar za štampu Kremlja Dmitrij Peskov.

U ponedeljak je ukrajinska diverzantska grupa upala u oblast Grajvoron, zapadno od grada Belgoroda, dok su ruske vojne i bezbednosne snage pokušavale da odbiju napad.

Vjačeslav Gladkov, guverner regiona, proglasio je režim „antiterorističke operacije“ u toj oblasti, što agencijama za sprovođenje zakona daje dodatna ovlašćenja.

U utorak je, komentarišući napad, Peskov rekao da je „sigurno ono što se juče desilo stvar duboke zabrinutosti“, dodajući da „ovo još jednom potvrđuje da ukrajinski militanti nastavljaju svoje aktivnosti protiv naše zemlje“.

„Ovo zahteva mnogo truda sa naše strane. Ti napori se nastavljaju, a nastavlja se i specijalna vojna operacija kako bi se takvi upadi sprečili u budućnosti“, naveo je Peskov.

Pročitajte još:

Međutim, Peskov nije dao tačne cifre o broju diverzanata koji su učestvovali u raciji, uz objašnjenje da ruske specijalne službe još istražuju stvar.

Na pitanje da prokomentariše izveštaje da su raciju organizovali etnički Rusi, Peskov je opisao počinioce kao „ukrajinske militante“.

„U Ukrajini živi mnogo etničkih Rusa, ali oni su i dalje ukrajinski militanti“, precizirao je on.

Očigledno je mislio na izjave ukrajinskih zvaničnika, koji su insistirali da su napad izveli takozvana legija „Sloboda Rusije“ i „Ruski dobrovoljački korpus (RDK)“, koji su kolaboracionisti koji se bore za Kijev. Ova druga grupa ranije je preuzela odgovornost za sličan smrtonosni upad u rusku oblast Brjansk pre dva meseca, koji je odneo živote dva civila.

Gladkov je u utorak rekao da ruske snage i dalje sprovode operaciju „čišćenja“ u Belgorodskoj oblasti, dodajući da je oblast Grajvoron bila izložena masivnom artiljerijskom granatiranju i bombardovanju dronovima, što je rezultiralo ranjavanjem 12 civila.

Istog dana, ruski Istražni komitet je saopštio da je pokrenuo krivični slučaj za raciju, uz moguće optužbe uključujući terorizam, napad na policajce, pokušaj ubistva i uništavanje imovine.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji