Bela kuća "greškom" poslala 3 milijarde dolara više Ukrajini

Nesvakidašnnja računovodstvena greška koju je napravila Bela kuća. Zapravo je poslato više pomoći od planirane za čitavih 3 milijarde dolara.

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan ponudio je objašnjenje za ogromnu računovodstvenu grešku nedavno uočenu u pomoći SAD Ukrajini, tvrdeći da je greška zapravo dobra vest, jer znači da se Kijevu može poslati još više američkih poreskih dolara.

Tokom intervjua sa Džejkom Taperom iz CNN-a u nedelju, Salivan je bio pod pritiskom da objasni „bizarno priznanje“ Pentagona da je pronašao dodatnih 3 milijarde dolara u budžetu Vašingtona za pomoć Ukrajini, a voditelj je to nazvao „paklenom knjigovodstvenom greškom“.

Upitan da li greška ukazuje na nedostatak nadzora za 37 odvojenih pošiljki oružja i druge pomoći poslate Kijevu od prošle godine, visoki zvaničnik Bele kuće je insistirao da „Na kraju dana, nijedan peni američkih dolara neće nestati ili su pogrešno raspoređeni.”

„To nije gubljenje tih 3 milijarde dolara. To je jednostavno zbir koliko smo im vojne opreme dali. A način na koji je Pentagon računao bio je to koliki je trošak zamene za opremu koju obezbeđujemo, a ne samo stvarni trošak te opreme“, objasnio je Salivan. „Kada izvršite to prilagođavanje, ispostavilo se da imamo dodatnih 3 milijarde dolara koje možemo potrošiti da obezbedimo još više oružja Ukrajini.

On je priznao da je Pentagon trebalo da obezbedi tačnu cifru „u smislu računovodstva unapred“, ali je tvrdio da američki poreski obveznici mogu biti uvereni da se „ovaj novac troši efikasno i na odgovarajući način“.

Priznanje značajne računovodstvene greške prošle nedelje, koju je napravila Bela kuća, usledilo je nakon uzastopnih kritika nekih republikanskih poslanika zbog američke vojne pomoći Ukrajini, koja je premašila 37 milijardi dolara od eskalacije sukoba sa Rusijom prošle godine. Prošlog četvrtka, 19 predstavnika GOP-a i senatora napisalo je pismo predsedniku Džou Bajdenu u kojem pozivaju da se prekine velikodušnost, navodeći opasne tenzije sa Moskvom.

Pročitajte još:

Poslanici su rekli da su „duboko zabrinuti što putanja američke pomoći ukrajinskim ratnim naporima preti dalju eskalaciju i nedostaje joj preko potrebna strateška jasnoća“, dodajući da se „ne nazire kraj i nema jasne strategije da se ovaj rat dovede do kraja.“

Uprkos tim pritužbama, međutim, većina zakonodavaca nastavlja da podržava neograničenu vojnu pomoć Kijevu, a republikanski šef Obaveštajnog komiteta Predstavničkog doma Kongresa SAD, predstavnik Majkl Tarner, nedavno je izjavio da postoji „ogromna“ podrška za nastavak pomoći unutar zakonodavnog tela.

Rusija je dugo upozoravala da su vojna pomoć, obuka, obaveštajni podaci i druga podrška koju Bela kuća pruža Kijevu već učinili SAD i njihove saveznike de fakto stranama u sukobu.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji