klimatski-aktivisti-obojili-vodu-fontane-di-trevi-u-crno

Klimatski aktivisti opet su napravili haos, oni su plavu vodu Fontane di Trevi u centralnom Rimu obojili u crno razblaženim ugljem u nedelju.

Oko 10 aktivista iz klimatske grupe Ultima Generazione (Poslednja generacija) ušlo je u kasnobaroknu fontanu iz 18. veka držeći transparent na kojem je pisalo: „Nemojmo plaćati fosilne kampanje s obzirom na ono što se dešava u Emiliji Romanji“, misleći na smrtonosne poplave na severu Italija, koju su neki stručnjaci doveli u vezu sa klimatskom krizom.

„Naša zemlja umire“, pisalo je na drugim transparentima.

Svi aktivisti su uhapšeni i suočavaju se sa optužbama za vandalizam, saopštila je rimska policija.

Luisa Regimenti, savetnica za osoblje, urbanu bezbednost, lokalnu policiju i lokalne vlasti u regionu Lacio, koji uključuje Rim, osudila je taj čin. Ona je u pisanoj izjavi navela da je to „demonstrativni čin ekovandala“ koji je pogodio „simbol Rima koji je univerzalno poznat u svetu“.

Nazvavši to „neodgovornim udarcem“, rekla je da je umiranje fontane „ozbiljan gest, zabrinjavajuća eskalacija koja se mora zaustaviti planom bezbednosti za spomenike i umetnička dela koja su najugroženija u Rimu i Laciju“.

Gradonačelnik Rima Roberto Gualtieri napisao je na Tviteru: „Dosta je ovih apsurdnih napada na naše umetničko nasleđe.

Danas je #FontanadiTrevi bila isprljana. Skupo i složeno za restauraciju, u nadi da nema trajnih oštećenja. Pozivam aktiviste da se takmiče na terenu za sukobe bez ugrožavanja spomenika.”

Pročitajte još:

On je lokalnim medijima na licu mesta rekao da će fontana od 300.000 litara morati da se isprazni i da će obojena voda morati da se baci.

Ovo će uključivati značajnu intervenciju. To će koštati vremena, truda i vode.

Ovo je treći put da aktivisti stavljaju ugalj u čuvene fontane u večnom gradu.

U maju su bacili ugalj u Fontanu Četiri Reke, a u aprilu su gađali fontanu Barkača u podnožju Španskih stepenica. Grupa je preuzela odgovornost za svaki incident.

„Drveni ugalj u vodi Fontane di Trevi“, napisali su u nedelju na Tviteru.

„Jedna od 4 kuće u Italiji je podložna poplavama. Koliko još treba da čekamo da oni u vladi preduzmu konkretne mere?“

Neke klimatske grupe kritikovale su italijansku vladu što nije bila spremna za klimatske promene nakon poplava u severnoj Italiji u kojima je poginulo najmanje 14 ljudi i raseljeno više od 36.000.

Legenda kaže da će svako ko baci u fontanu novčić obezbediti sebi povratak u Rim.

Svake godine oko 1-1,5 miliona evra u novčićima se prikupi za katoličku dobrotvornu organizaciju Caritas.

Oko 3.000 evra dnevno se baca u fontanu tokom užurbanih turističkih meseci, prema rimskom turističkom odboru.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji