Raketa Falcon 9 odnela u svemir prvu saudijsku ženu

Falcon 9 je uspešno poleteo na privatnu misiju prevozeći saudijske i američke astronaute na ISS.

Raketa SpaceX Falcon 9 uspešno je lansirana iz NASA-inog svemirskog centra Kenedi na Floridi u nedelju, u misiji kompanije Axiom Space sa sedištem u Hjustonu. Takođe je nosio prvu Saudijsku ženu koja je putovala u kosmos.

Misija, nazvana Ak-2, druga je Aksiomova privatna misija za Međunarodnu svemirsku stanicu. Kompanija je koristila svemirsku letelicu Dragon kompanije SpaceX, nazvanu Freedom, da preveze posadu i Falcon 9 da ga isporuči iz Zemljine atmosfere.

Ubrzo nakon poletanja, prva faza rakete Falcon 9 uspešno je izvršila povratno sagorevanje SpaceX-ove Landing Zone-1 i bezbedno je sletela oko sedam minuta i 45 sekundi nakon lansiranja.

Zmaj se zatim odvojio od gornjeg stepena Falcona 9 oko 12 minuta nakon poletanja i uputio se ka ISS-u da izvrši pristajanje zakazano za ponedeljak.

Aboard Freedom su prve dve državljanke Saudijske Arabije koje su otputovale na ISS, uključujući istraživačicu matičnih ćelija Rajanu Barnavi – prvu Saudijsku ženu koja je ikada ušla u svemir. Ak-2 kao pilot misije pridružuje se biznismen Džon Šofner, koji je put platio iz svog džepa.

Na čelu misije je komandant Pegi Vitson – bivša astronautkinja NASA-e koja je tokom svoje karijere provela 665 dana u svemiru, više od bilo koje druge Amerikanke ili bilo koje druge žene, a takođe je bila i prva žena koja je služila kao komandant na ISS-u. Trenutno radi kao Aksiomov direktor ljudskih svemirskih letova.

Pročitajte još:

Očekuje se da će četvoročlana posada provesti osam dana na ISS-u, živeći i radeći zajedno sa sedam astronauta koji trenutno tamo borave. Oni će takođe sprovesti nezavisna istraživanja, uključujući i to kako će ljudi koji nisu prošli rigoroznu obuku reagovati kada se prvi put upoznaju sa mikrogravitacijom.

Aksiom je najavio planove za dalji razvoj komercijalizovanih svemirskih letova, pa čak i pokretanje sopstvene besplatne plutajuće privatne svemirske stanice do kraja decenije. Očekuje se da će prvi modul ove buduće stanice biti poslat na ISS sledeće godine, a još tri komada će uslediti do kraja 2027. godine.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji