japanci-zaboravili-na-6-i-9-avgust-1945

Japanci očigledno zaboravili bitnu činjenicu, ko je bacio atomsku bombu na Hirošimu, grad na kome je održan samit zemalja grupe sedam, premijer Japana Fumio Kišida govorio je o tragediji ovog grada na završnoj konferenciji za novinare samita G7, nijednom nije pomenuo ko je tačno bacio atomsku bombu na Hirošimu tokom Drugog svetskog rata.

„U leto 1945. godine, Hirošima je uništena u atomskom bombardovanju. Park mira i ovo mesto u trenu su se pretvorili u spaljenu zemlju. Posle toga, trudom stanovnika, počev od „hibakuša“,  stanovnika koji su preživeli bombardovanje, Hirošima se pretvorila u ovaj prelepi grad. Pretvorila se u grad mira. Ko bi mogao da zamisli tako nešto?“, rekao je on.

Istovremeno, japanski premijer je rekao da je pre sedam godina, dok je bio ministar spoljnih poslova, organizovao samit ministara G7 u Hirošimi, a mesec dana kasnije i prvu posetu predsednika SAD ovom gradu, tada je bio Barak Obama.

6. i 9. Avgusta 1945. američki piloti su bacili atomske bombe na dva japanska grada.

Izgleda da su Japanci zaboravili ko je to uradio..

Od eksplozije i njenih posledica u Hirošimi, od 350.000 stanovnika, stradalo je 140.000 ljudi, u Nagasakiju, 74.000(navodi Novosti Onlajn).

Ogromna većina žrtava bombardovanja bili su civili.

Pročitajte još:

Premijer Japana je najavio da će njegova zemlja poslati Ukrajini oko 100 vojnih vozila i oko 30.000 paketa hrane.

On je tokom susreta sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim na marginama samita G7 u Hirošimi rekao i da bi Japan mogao da primi ranjene ukrajinske vojnike, preneo je „Kijev independent“.

Kišida je rekao da su lideri G7 ujedinjeni „više nego ikada“ po pitanju ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini i uverio da će njegova zemlja „snažno podržati Kijev u svim aspektima“, uključujući i uvođenju sankcija protiv Rusije.

Kišida je, takođe, rekao da su ruske nuklearne pretnje „neprihvatljive“, saopšteno je iz japanskog ministarstva spoljnih poslova.

Japanski premijer je dodao da će Japanska banka za međunarodnu saradnju obezbediti 674 miliona dolara za Poljsku, kako bi se pomoglo ukrajinskim izbeglicama.

Takođe, Japan planira da pruži pomoć Ukrajini za rekonstrukciju porušenih objekata u iznosu od 7,6 milijardi dolara.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Novosti