snazan-zemljotres-potresao-je-kaliforniju

Snažan zemljotres potresao je Kaliforniju, pogodio je 102 kilometra zapadno od Petrolije, izvestio je Geološki zavod Sjedinjenih Država(USGS).

Zemljotres jačine 5,4 stepena po Rihterovoj skali potresao je Kaliforniju uz potrese koji se osećaju kilometrima.

USGS je izdao zeleno upozorenje za smrtne slučajeve i ekonomske gubitke u vezi sa potresom, navodeći da je „mala verovatnoća za moguće žrtve i štetu“.

Intel Point Alert je tvitovao: „Zemljotres od 5,1 po Rihteru pogodio je blizu obale Kalifornije; ne očekuje se cunami.

U međuvremenu, lokalni novinski sajt Fox11 Los Anđeles izvestio je da je zemljotres bio jačine 5,6 stepeni po Rihterovoj skali i da je potresao obalu severne Kalifornije.

USGS kaže da je zemljotres prijavljen u 11.45 po lokalnom vremenu, oko 74 milje jugozapadno od Eureke, najvećeg priobalnog grada između San Franciska i Portlanda u Oregonu, i zabeležen je na dubini od oko 3.7 km.

Lokalni novinski sajt izveštava da nema neposrednih izveštaja o šteti ili povređenima.

U međuvremenu, LA Tajms izveštava da se potres osetio oko 150 kilometara od Fortune, grada na severoistočnoj obali reke Jegulja, isto toliko od Eureke i od Mirtletauna.

Pročitajte još:

Navodi se da nije bilo zemljotresa magnitude 3,0 ili većeg sa centrom u blizini u poslednjih 10 dana.

Ali Kalifornija je uvek u pripravnosti za sledeći razorni potres.

Ranije ovog meseca, 12. maja, Kalifornija je doživela jedan od najvećih potresa ove godine.

Dva snažna zemljotresa potresla su državu i osetilo se u gradovima Sakramento i Čiko u ranim jutarnjim satima u petak, pošto je USGS potvrdio da je drugi zemljotres jačine 5,3 stepena Rihterove skale 12. maja potvrdio na dubini od 16 km.

Bio je to jedan od najvećih potresa u ovoj oblasti od potresa poznatih kao ‘Ridžkvest sekvenca’ 2019. i još jednog u decembru 2022. godine, kada su zabeleženi zemljotresi jačine 6,4 stepena, a zatim 7,1.

Seizmolog dr Lusi Džons je tada na Tviteru rekla: „Još jedan zemljotres u blizini grada Ferndala zabeležen je u decembru prošle godine jačine 6,4 stepena.

„Zemljotresi magnitude između 5,0 i 6,0 se dešavaju u regionu samo oko pet puta godišnje.“

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji