kina-i-dalje-trn-u-oku-clanicama-zemalja-g7

Riši Sunak premijer Velike Britanije izjavio je danas na samitu zemalja G7 da im Kina predstavlja najveći izazov za globalnu bezbednost i prosperitet, kao i da je jedina „zemlja koja ima i sredstva i nameru da preoblikuje svetski poredak“.

On je na kraju samita G7 poručio da će Britanija i druge zemlje G7 težiti zajedničkom pristupu za smanjenje izazova, a ne „razdvajanju“, prenosi Skaj njuz.

„Kina predstavlja najveći izazov našeg doba za globalnu bezbednost i prosperitet, oni su sve autoritarniji kod kuće i asertivni u inostranstvu“ – dodao je Sunak na samitu G7.

Ovde se radi o uklanjanju rizika, a ne o razdvajanju.

Na pitanje da pojasni ovu frazu, on je dodao: „Radićemo zajedno dok G7 i druge zemlje budu sigurne da možemo da se oslobodimo rizika i ranjivosti lanaca snabdevanja koje dolaze iz Kine, da preduzmemo korake neophodne da se zaštitimo protiv neprijateljskih ulaganja i to na način koji ne oštećuje ni jednu stranu“, rekao je Sunak u razgovoru sa novinarima na kraju samita G7 zemalja održanog u Japanu.

Pročitajte još:

Kina je u subotu pozvana da izvrši pritisak na Rusiju da okončasvoju specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini.

U zajedničkoj izjavi, lideri G7 su naglasili da ne žele da nanesu štetu Kini i da traže „konstruktivne i stabilne odnose“ sa Pekingom.

„Pozivamo Kinu da izvrši pritisak na Rusiju da prekine svoju vojnu agresiju i odmah, potpuno i bezuslovno povuče svoje trupe iz Ukrajine“ – navodi se u saopštenju.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji