makron-nije-odusevljen-kada-ga-uporedjuju-sa-hitlerom

Vlasti francuskog grada Avinjona otvorile su istragu nakon što su se na ulicama pojavili plakati koji upoređuju predsednika Emanuela Makrona sa Adolfom Hitlerom, prenosi AFP, pozivajući se na kancelariju gradskog javnog tužioca Florans Galtije.

Prema zvaničnicima, prestupnici će se suočiti sa dva meseca zatvora i novčanom kaznom od 7.500 evra za „provokaciju na pobunu“, kao i novčanom kaznom od 12.000 evra za vređanje predsednika upoređujući ga sa Hitlerom.

Oko 30 anti-Makronovih postera zalepljenih na reklamne table otkriveno je u četvrtak.

Pokazali su francuskog predsednika sa sedom kosom i brojem 49.3 na licu, koji je ličio na male crne brkove. Reč je o referenci na član 49.3 francuskog Ustava, na koji se vlada pozvala u martu da bi sprovela svoju kontroverznu reformu penzija bez obezbeđivanja podrške parlamenta.

Prema francuskim medijima, plakati su uključivali citat Mahatme Gandija o „svetoj dužnosti“ građanske neposlušnosti protiv „bezpravne ili korumpirane“ države.

Posteri su reprodukcija murala koji je prošlog meseca oslikao lokalni umetnik grafita na parkingu u Avinjonu. Mural je brzo uništen na zahtev lokalnih vlasti.

Pročitajte još:

Makronova penziona reforma, koja će postepeno podizati starosnu granicu za penzionisanje sa 62 na 64 godine, izazvala je proteste u Parizu i drugim gradovima, od kojih su neki prerasli u nerede i sukobe sa policijom.

Opozicija je oštro kritikovala upotrebu člana 49.3.

Godine 2021, vlasnik bilborda je kažnjen sa 10.000 evra jer je Makrona prikazao kao Hitlera u znak protesta protiv Kovid ograničenja.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji