hilari-klinton-pobeda-trampa-bi-znacila-kraj-ukrajine

Hilari Klinton izjavila je u subotu da bi ponovna pobeda Donalda Trampa na predsedničkim izborima 2024. označila „propast“ Ukrajine i „demokratije“ u Sjedinjenim Državama.

Govoreći za Fajnenšel tajms, Hilari Klinton, koja je bila državni sekretar za vreme Baraka Obame i izgubila od Trampa na izborima 2016, rekla je da ne veruje da će njen bivši rival ovog puta biti uspešan.

Međutim, ona je tvrdila da će, ako Tramp ipak pobedi 2024., to biti „kraj demokratije u Sjedinjenim Državama“ i „kraj Ukrajine“, jer će on povući zemlju iz NATO-a. Klintonova je dodala da ruski predsednik Vladimir Putin veruje da bi Tramp to učinio da je pobedio na izborima 2020.

„Trampova pobeda bi bila poklon poklon za kineskog lidera Si Đinpinga i Putina“, rekla je ona, optužujući ga da je „zaljubljen u autoritarnosti“ i „nesposoban u bilo kakvom strateškom pristupu Kini“.

Ona je dodala da će Tramp „očigledno da uradi šta god Putin želi sa NATO-om“.

Klintonova je takođe rekla da je jednom verovala da se Kina sprema da „pokrene potez protiv Tajvana“ u roku od nekoliko godina, ali je sukob u Ukrajini obeshrabrio Peking da pokuša da povrati ostrvo, koje smatra delom svoje suverene teritorije.

Pročitajte još:

Ona je dalje govorila o široko rasprostranjenoj zabrinutosti da je sadašnji predsednik Džo Bajden (80), koji je potvrdio da će se ponovo kandidovati krajem aprila, prestar za taj posao.

Iako je priznala da je starost „problem“, ona je pozvala glasače da ga uporede sa čovekom protiv koga se kandiduje.

Tramp, koji je prošlog novembra najavio da će se ponovo kandidovati 2024. godine, kritikovao je Bajdenov pristup sukobu u Ukrajini.

U januaru je tvrdio da Bajde4n „sistematski, ali možda i nesvesno, gura u ono što bi uskoro moglo da bude Treći svetski rat“.

Tramp je sebe opisao kao „jedinog kandidata“ sposobnog da spreči klizanje SAD u globalni sukob, obećavajući da će rešiti sukob u Ukrajini „vrlo brzo“ ako bude izabran.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji