IPG se nada porazu Erdogana i to vide kao osvetu za napad na sirijske Kurde

IPG tvrdi da bi neuspeh turskog predsednika da osvoji još jedan mandat bio osveta za antiterorističke operacije Ankare u Siriji.

Poraz predsednika Redžepa Tajipa Erdogana na ovomesečnim predsedničkim izborima poslužio bi kao „osveta“ za turske vojne operacije u Siriji, rekao je najviši zvaničnik Jedinica za narodnu odbranu (IPG).

Salih Muslim, jedan od vođa IPG — sirijske militantne grupe povezane sa Radničkom partijom turskog Kurdistana (PKK) i koju je Ankara označila kao terorističku organizaciju, rekao je u intervjuu za kurdski TV kanal Media Haber da je njegova organizacija postala frustrirana sa turskim protivterorističkim operacijama koje su u toku u severnom delu Sirije od 2016. godine, izvestio je Dejli Sabah.

„Sada imamo priliku u našim rukama“, rekao je Muslim, ističući da IPG želi da vidi pad Erdogana sa vlasti. „Ovo je prvi put da nam se tako nešto dešava na izborima. On je dodao da „ako možemo da pobedimo na glasačkoj kutiji, mi ćemo se osvetiti kroz poraz jedne osobe“.

Muslimova izjava dolazi nakon što je nekoliko članova IPG i PKK otvoreno izrazilo podršku Erdoganovom glavnom protivniku, Kemalu Kiličdarogluu, dok se njih dvojica kreću u drugi krug izbora 28. maja. U prethodnom krugu, održanom 14. maja, oba kandidata nisu uspela da obezbedio potpunu većinu, Erdogan je dobio nešto više od 49,4% glasova dok je Kiličdaroglu dobio 44,96%.

Pročitajte još:

Kiličdaroglu je obećao da će popraviti odnose Ankare sa NATO-om i oživeti pregovore Turske o članstvu u EU, koji su bili u zastoju od 2016. godine. On je takođe optužio Rusiju za širenje „zavere“ i „duboke laži“ koji se očigledno pozivaju na snimke koji kruže internetom i navodno ga povezuju sa PKK i poručio Moskvi da makne ruke sa turske države. Rusija je odbacila optužbe.

Erdogan je u više navrata optuživao svog rivala zbog „dosluha sa teroristima“ i pretnju da će poništiti dostignuća Turske u njenom ratu protiv terorizma. On je takođe osudio Kiličdaroglua zbog pokušaja da „odvoji“ zemlju od Rusije.

Turska već četiri decenije vodi rat niskog intenziteta protiv kurdskih milicija duž svojih sirijskih i iračkih granica, u neprekidnoj kampanji koja je odnela živote preko 40.000 ljudi.

PKK i njene podružnice od 1984. godine vode pobunu tražeći političku i kulturnu autonomiju sa konačnim ciljem uspostavljanja nezavisne kurdske države, polažući pravo na teritorije u jugoistočnoj Turskoj i severnim delovima Iraka i Sirije.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji