erupcija-etne-prizemljila-je-letove-na-siciliji

Letovi sa aerodroma Katanija na Siciliji obustavljeni su zbog erupcije Etne u nedelju nakon što je vulkanski pepeo prekrio pistu.

Aerodromske vlasti saopštile su da će letovi biti obustavljeni do ponedeljka u 9 sati po lokalnom vremenu zbog padavina iz erupcije. Kasnije su rekli da se očekuje da će letovi biti nastavljeni u ponedeljak u podne.

Slike i video snimci pokazuju kako crni vulkanski pepeo prekriva avione na aerodromu i prekriva puteve u tom području.

Pepeo je nastao paroksizmalnom erupcijom koja je izbacila fontane lave više od 10 kilometara u vazduh, rekao je za medije Boris Behnke, vulkanolog sa opservatorije Etna Nacionalnog instituta za geofiziku i vulkanologiju.

Opservatorija je u saopštenju navela da se eruptivna faza završila oko 21 sat.

U nedelju, ali nije moglo da se predvidi kada bi nova faza mogla da počne.

Oblaci vulkanskog pepela predstavljaju ozbiljnu opasnost za avijaciju, smanjujući vidljivost, oštećujući kontrole leta i na kraju uzrokujući kvar mlaznih motora.

Pročitajte još:

2010. godine, vulkanska erupcija na Islandu poslala je ogroman oblak pepela koji se kretao preko Atlantika, uzrokujući ogroman poremećaj vazdušnog saobraćaja širom Zapadne Evrope.

Nakon krize, međunarodni regulatori za vazduhoplovstvo uveli su nove smernice za upravljanje rizikom o bezbednosti letova i vulkanskom pepelu.

Etna je najaktivniji vulkan u Evropi, a takođe i najviši, visok je oko 3.350 metara.

Nalazi se na istočnoj obali Sicilije, severno od grada Katanije.

Erupcije Etne su relativno česte, što rezultira pejzažom koji se stalno menja kako se lava stvrdnjava, krateri ruše i, u nekim slučajevima, stvaraju.

To je jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija na Siciliji, sa posetiocima koji mogu da se popnu na vulkan ili uzmu žičaru koja odvodi posetioce do granice od 2.800 metara.

U martu 2017, grupa turista i snimateljska ekipa BBC-a su dramatično pobegli tokom erupcije.

Okruženi parom i sa uzavrelim vrelim kamenjem koje padalo po njima, grupa je odjurila do obližnjeg spasilačkog vozila koje ih je odvezlo na sigurno.

Deset osoba je povređeno, ali niko teže, javila je tada italijanska novinska agencija Ansa.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji