ruska-nuklearna-elektrana-zaporozje-bez-struje

Ruska nuklearna elektrana Zaporožje, koja se nalazi blizu linije fronta sa Ukrajinom, prekinuta je sa spoljnim snabdevanjem energijom.

Prema poruci objavljenoj na zvaničnom Telegram kanalu ustanove u ponedeljak ujutro, nivo radijacije je „normalan“.

Vladimir Rogov, član Glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti, izjavio je da su dizel generatori za hitne slučajeve pušteni u rad radi održavanja rada elektrane nakon što su Dnjeparski visokonaponski vodovi za napajanje isključeni.

Prema Rogovu, ukrajinski nuklearni operater Energoatom je odgovoran za gašenje.

Elektrana Zaporožje, najveće nuklearno postrojenje u Evropi, poslednjih meseci bila je u centru sukoba ruskih i ukrajinskih snaga.

Pročitajte još:

Pod rusku kontrolu došla je u februaru 2022. Od tada, Moskva i Kijev su se međusobno optuživali za granatiranje elektrane, pri čemu svaki tvrdi da bi akcije druge mogle da izazovu nuklearnu katastrofu.

Zaporoška oblast je postala deo Rusije nakon referenduma u ​​septembru 2022.

Dok se Kijev priprema da pokrene svoju dugo očekivanu kontraofanzivu, Međunarodna agencija za atomsku energiju izrazila je zabrinutost u vezi sa postrojenjem. Generalni direktor Rafael Grosi upozorio je ranije ovog meseca da situacija u oblasti u blizini objekta „postaje sve nepredvidljivija i potencijalno opasna“.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji