Peta doza ima smisla kažu stručnjaci: Na jesen novi soj

Prof. dr Miloš Marković sa Katedre za imunologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu izjavio je da se može doneti zaključak da vakcine protiv koronavirusa štite i dalje od teških formi bolesti i da svi koji se nisu vakcinisali ima smisla da se vakcinišu.

„Ne znam šta nam jesen donosi. Moguće je da se pojavi neki novi soj“, rekao je Marković. On kaže i da je njegov savet da oni koji nisu – dobiju treću dozu vakcine. Četvrtu dozu treba da dobiju ako su u pitanju starije osobe i hronični bolesnici.

On je u povodom kampanje „Ko rano rani“ posvećene vakcinaciji, rekao da razume da su „svima preko glave“ i kovid, a i vakcine ali da želi da podseti ljude da pandemija nije gotova. On je dodao i da postoje i mnoge druge respiratorne bolesti poput gripa i pneumonije koje su vakcinama preventabilne bolesti.

Mnogo puta sam čuo komentar:  vakcinisao sam i razboleo se, i to su uglavnom bile blaže forme bolesti! A ja uvek kažem. Ko zna kako bi bilo da se nisi vakcinisao?! – rekao je dr Marković.

Izrael je, kako dodaje, jasno pokazao da vakcina dva do četiri puta više štiti od hospitalizacije, teških formi bolesti i od smrtnosti što je jasna poruka da – i dalje ima smisla vakcinisati se protiv korone.

Povodom činjenice da se maske ne nose ni u gradskom prevozu, te da korona jenjava, on je naglasio da je upravo slušao predavanje da je najveća smrtnost u Srbiji i svetu ove godine i to sa omikronom, iako ga svi doživljavaju tako da je blag.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

Izvor: Mediji