Ukidaju se sve aplikacije za snimanje poziva iz Google Play prodavnice

Aplikacije za snimanje poziva biće izbačene iz Google Play prodavnice, osim sistemskih aplikacija pojedinih proizvođača.

Google je iz Android sistema zbog raznoraznih pravnih okolnosti i očuvanja privatnosti korisnika ukinuo sistemsku aplikaciju za snimanje govornih poziva od verzije 10 naovamo.

Sad, na pragu Android 13 operativnog sistema Google će se obračunati i sa svim aplikacijama za snimanje razgovora trećih strana.

Od kraja aprila 2022. godine biće izbačene sve ovakve aplikacije koje koriste Accessibility API Google kompanije u svrhu korišćenja za aplikacije za snimanje razgovora sa ili bez obaveštenja druge strane.

Izuzete od ovog pravila biće jedino sistemske aplikacije pojedinih kompanija. To su aplikacije koje objavljuju te kompanije zvanično na svojim Google Play nalozima. Te aplikacije će moći, ipak, da preuzmu tj. ažuriraju samo korisnici koji ih imaju na svojim uređajima.

Ovo je jedna od aplikacija koja će biti sklonjena iz Google Play prodavnice:

Aplikacije za snimanje razgovora su problem tj. zakonski su regulisane u mnogim državama.  Među takvim državama je i Srbija, zbog čega neke od popularnih aplikacija više nisu dostupne odavno kod nas u Play Store-u, a sad se mogu naći jedino kao sistemske aplikacije Xiaomi, Google Pixel i još nekih kompanija.

Nakon 11. maja nijedna samostalna aplikacija za snimanje poziva neće biti dostupna u Google Play prodavnici.  Međutim, ove aplikacije ne treba mešati sa klasičnim diktafon aplikacijama ili snimačima zvuka, koji će i dalje biti dostupni u prodavnici, kao i sistemske aplikacije gotovo svih telefona.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

Izvor: SmartLife/Mondo