Poslednji pokušaj Evropske unije da uvede naftne sankcije Rusiji

Visoke diplomate Evropske unije sastaju se u ponedeljak u poslednjem pokušaju da se dogovore o sankcijama za uvoz ruske nafte pre nego što se njihovi lideri sastanu kasnije u toku dana, nastojeći da izbegnu spektakl nejedinstva oko odgovora bloka na rat u Ukrajini.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izrazio je punu nade uoči dvodnevnog samita u Briselu, gde će lideri 27 zemalja imati malo konkretnih rezultata ako zastoj oko embarga na naftu zadrži širi paket sankcija na stolu.

Mislim da ćemo danas popodne moći da ponudimo šefovima država članica sporazum – rekao je Borel za France Info.

Ambasadori nisu uspeli u nedelju da se dogovore oko predloga koji bi zabranio rusku naftu koja se isporučuje u zemlje EU morem do kraja ove godine, ali izuzev naftu koja se isporučuje naftovodom koji snabdeva Mađarsku, Slovačku i Češku Republiku bez izlaza na more.

Lideri EU će proglasiti stalnu podršku Ukrajini i razgovaraće o tome kako da se izbore sa uticajem sukoba, posebno skokom cena energije i predstojećom krizom snabdevanja hranom.

Međutim, razgovori će biti u senci njihove višemesečne borbe da se dogovore o šestoj rundi sankcija Moskvi.

Nemački ministar ekonomije Robert Habek je juče izjavio da se nada dogovorom na današnjem samitu, ali da se EU razjedinjuje i počinje rušiti.

Ostali elementi najnovijeg paketa sankcija uključuju isključivanje najveće ruske banke, Sberbanke, iz sistema za razmenu poruka SWIFT, zabranu ruskih emitera iz EU i dodavanje još ljudi na listu čija je imovina zamrznuta.

Najopipljiviji rezultat samita biće sporazum o paketu zajmova EU u vrednosti od 9 milijardi evra, sa komponentom malih grantova za pokrivanje dela kamata, da Ukrajina zadrži svoju vladu i isplati plate za oko dva meseci.

Odluka o načinu prikupljanja novca biće doneta naknadno.

Prema nacrtu zaključaka samita, lideri će takođe podržati stvaranje međunarodnog fonda za obnovu Ukrajine posle rata, sa detaljima o kojima će se odlučivati kasnije, i dotaknuće se pravno opterećenog pitanja konfiskacije zamrznute ruske imovine za tu svrhu.

Lideri će se obavezati da će ubrzati rad na pomoći Ukrajini da premesti svoje žito iz zemlje do globalnih kupaca železnicom i kamionima, pošto ruska mornarica blokira uobičajene pomorske puteve i da preduzmu korake da brže postane nezavisna od ruske energije.

Nacrt je pokazao da će lideri istražiti načine da obuzdaju rastuće cene energije, uključujući izvodljivost uvođenja privremenih ograničenja cena, da smanje birokratiju u vezi sa uvođenjem obnovljivih izvora energije i investiraju u povezivanje nacionalnih energetskih mreža preko granica kako bi bolje pomogli jedni drugima.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter 

 

Izvor: Reuters