Požar izbio na Institutu za avijaciju u blizini Moskve

Požar je izbio u poznatom vazduhoplovnom institutu u moskovskoj oblasti u najnovijem ruskom požaru koji je objavljen na društvenim mrežama.

Na snimku se vidi dim koji se diže u vazduh iznad drveća kod Centralnog aerohidrodinamičkog instituta (CAGI) u Žukovskom koji se nalazi oko 40 kilometara jugoistočno od centra Moskve.

Moskovska regionalna filijala ruskog ministarstva za vanredne situacije saopštila je da je požar izbio na trafo stanici na licu mesta u subotu oko 9 sati ujutru po lokalnom vremenu prema RIA Novostima i da je ugašen za sat vremena.

Lokalna novinska agencija Aviagrad Žukovski objavila je snimak požara koji je zahvatio oko 300 kvadratnih metara. Saopšteno je da nema povređenih i da se vatra nije proširila na druge objekte. Trafostanica se nalazi odvojeno od glavne lokacije.

Centralni aerohidrodinamičk institut osnovao je 1918. Nikolaj Žukovski po kome je grad dobio ime i koji se smatra ocem ruske avijacije.

Institut je državni istraživački centar od 1994. godine, a njegov sajt ga opisuje kao najveći naučno-istraživački centar na svetu.

Centar pomaže u razvoju mlaznih aviona nove generacije, kao što su novi Iljušin Il-96 i Tupoljev Tu-204, navodi se na sajtu.

Uzrok požara nije naveden. To je najnoviji požar u Rusiji koji je dospeo na naslovne strane od početka rata u Ukrajini.

Ove nedelje, spasioci su se pozabavili požarom koji je zahvatio oko 6700 kvadratnih kilometara na industrijskoj lokaciji u Berdsku, u blizini najvećeg sibirskog grada Novosibirska. Lokalni zvaničnici rekli su da su požar izazvali proizvodi od polietilena na prvom spratu zgrade.

Ranije ovog meseca, u eksploziji u skladištu baruta jedne vojne jedinice u Amurskom okrugu Habarovske oblasti poginula je jedna osoba, a povređeno je sedam.

Sve ovo samo nekoliko dana nakon što su prijavljena dva smrtna slučaja nakon velike eksplozije u fabrici municije koja proizvodi barut u gradu Perm. Perm se nalazi u blizini Uralskih planina u Rusiji. Nekoliko dana kasnije požar je zahvatio koledž vazduhoplovstva u istom gradu.

Prijavljen je veliki broj požara u ruskim oblastima koje se graniče sa Ukrajinom.  To je izazvalo sumnje da su povezani sa neprijateljstvima u ratu, uključujući nekoliko požara u oblasti Belgorod.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

Izvor: Newsweek