"Odlučio sam da se kockam": Supružnici istraživači priznali da su uzimali podatke kompanije Pfizer da bi razvili sopstveni tretman protiv raka

Istraživački bračni par uhapšen dok su pokušavali da razviju vakcinu protiv raka krađom podataka iz kompanije Pfizer.

Njihov plan je propao nakon što je Čenjan Vu uhvaćen kako pokušava da unese otrovne hemikalije u SAD iz Kine kako bi pokrenuo laboratoriju u San Dijegu.

Bračni par naučnika izjasnio se krivim za uzimanje poverljivih podataka iz Pfizer laboratorije u kojoj je ona radila i slanje u Kinu gde je njen muž pokušavao da razvije vakcinu protiv raka.

Federalni tužioci kažu da je plan prekinut nakon što je suprug Čenjan Vu uhvaćen u pokušaju da prokrijumčari pet kofera napunjenih toksičnim hemikalijama u Sjedinjene Države nakon što je zatvorio svoju laboratoriju u blizini Šangaja i premestio je u SAD.

Bolsonaro: Mask je „legenda slobode“

 

Ovo su ozbiljne kompjuterske prevare i zločini krijumčarenja – rekao je Rendi Grosman, američki tužilac južnog okruga Kalifornije.

Jedan optuženi nije zaštitio poverljivo i važno istraživanje svog poslodavca, već ga je iskoristio u korist sebe i svog muža. Uz to, drugi optuženi je doveo putnike u opasnost tako što je ilegalno transportovao opasne hemikalije iz svoje laboratorije nazad u Sjedinjene Države.

Vu se izjasnio krivim za šverc robe i preti mu do 20 godina zatvora kada bude osuđen.Njegova supruga je priznala kompjutersku prevaru i preti joj godina zatvora.

Vu (58) je nekada radio za Pfizer PFE, u laboratoriji u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali je otišao 2010, prema sudskim dokumentima. Zatim se preselio u Kinu da bi pokrenuo sopstvenu laboratoriju, TheraMab, koja se fokusirala na istraživanje mRNA vakcine.

U isto vreme, njegova supruga Liančun Čen (51) počela je da radi za Pfizer u laboratoriji u blizini San Dijega. Tužioci kažu da je u narednih nekoliko godina poslala kopije istraživanja Pfizer mRNA i poslala ih svom mužu u Kinu.

Messenger RNA, ili mRNA, je osnovna tehnologija koju koristi Pfizerova blokbaster vakcina protiv COVID-19, koju je razvila u partnerstvu sa nemačkom BioNTech BNTKS. Pfizer-BioNTech vakcina je bila prvi mRNA proizvod koji je odobrila i odobrila Uprava za hranu i lekove.

Viktor Orban kaže da za Evropu dolazi zima duga i hladna

Pfizer očekuje da će 2022. generisati 32 milijarde dolara od vakcine. Istraživači su takođe radili na ciljanju raka pomoću ove tehnologije.

Slučajevi koji uključuju krađu farmaceutskih poslovnih tajni postali su sve češći poslednjih godina. Bivši direktor odeljenja za imunološku onkologiju u Merck MRK, optužen je u januaru 2021. za krađu vlasničkih istraživanja. Prošlog jula, par istraživača za Roche Holding Genentech ROG, izjasnio se krivim za slanje poslovnih tajni startapu u inostranstvo.

U februaru, Pfizer je podneo tužbu protiv dvojice bivših istraživača koje su optužili da su uzeli poverljive informacije kako bi pokrenuli sopstvenu laboratoriju. Kompanija istraživača je kasnije podnela protivtužbu Pfizeru tvrdeći da farmaceutski gigant jednostavno želi da ukalja reputaciju konkurenta.

U saopštenju, Pfizer je rekao da je bio „žrtva krađe“ u slučaju Vua i Čenove i da kompanija „veoma ozbiljno shvata zaštitu osetljivih i poverljivih informacija jer je ona ključna za očuvanje Pfizer-ovih naučnih inovacija“.

Pfizer ima čvrste politike poverljivosti i bezbednosti podataka koje se primenjuju na sve njegove zaposlene – navodi se u saopštenju.

Vuov advokat Džeremi Voren rekao je da je njegov klijent priznao da je napravio grešku.

Dr. Vu je američki državljanin i vredan naučnik koji želi da pomogne ljudima. Nikada ranije u životu nije bio u nevolji i kaje se zbog onoga što je uradio – rekao je Voren.

Godine 2021, Vu je – suočen sa prekidom finansiranja svoje laboratorije od strane kineske vlade – odlučio da je zatvori i preseli u Sjedinjene Države.

Zatim je spakovao sadržaj svoje laboratorije u pet kofera i odleteo nazad u SAD letom Delta preko međunarodnog aerodroma Sijetl-Takoma, gde je planirao da uspostavi vezu sa San Dijegom gde mu je živela supruga.

Tužioci kažu da je Vu propustio da izjavi da je nosio bilo kakve hemikalije ili komercijalni materijal na svom prilagođenom obrascu, ali kada su njegove torbe pretresene u Sijetlu, agenti su pronašli skoro 1.000 bočica sa hemikalijama.

Dok su većina bile uobičajene laboratorijske hemikalije, neke su označene kao opasne i smrtonosne ako se udišu. Otkriće je navelo vlasti da pozovu Hazmat tim na aerodrom, prema sudskim dokumentima.

Prema sudskim dokumentima, kada je upitan o bočicama, Čen je rekao da Kina ima teška pravila o transportu takvog materijala, pa je odlučio da se „kocka da bude iskren“.

U tom trenutku, istražitelji su već počeli da istražuju Vua nakon što su pronašli Powerpoint prezentaciju iz njegove laboratorije na telefonu optuženog koji se izjasnio krivim za kršenje izvozne kontrole.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: Market Watch