Pristalice Bolsonara se ne smiruju

Demonstranti su se sukobili sa organima za sprovođenje zakona nakon hapšenja jednog aktiviste

Radikalne pristalice odlazećeg predsednika Brazila Žaira Bolsonara pokušale su da upadnu u štab federalne policije nakon što je jedan od njih uhapšen po nalogu Vrhovnog suda. Neki bolsonaristi veruju da je njegov izborni poraz rezultat nameštenog glasanja i pozivaju na vojni udar.

Incident se dogodio u ponedeljak uveče u prestonici Braziliji. Pristalice Bolsonara, koji su nosili majice sa svojim potpisom fudbalske reprezentacije, okupila se oko upravne zgrade u očiglednom uverenju da su ga tamo odveli službenici koji su uhapsili aktivistu, prenose lokalni mediji.

Agencija za provođenje zakona pozvala je u pomoć kolege iz Vojne policije. Tokom sukoba koji je usledio, policija je upotrebila suzavac i ispalila gumene metke na gomilu vandala koji su ih gađali kamenjem.

Usred nasilja, nastala je određena šteta na javnoj i privatnoj imovini. Demonstranti su zapalili nekoliko automobila i najmanje jedan autobus parkiran u toj oblasti. Neki izveštaji su tvrdili da je vozač bio unutra kada je autobus zapaljen, ali da je uspeo da pobegne nepovređen.

Vlasti su takođe evakuisale obližnji tržni centar zbog zabrinutosti da bi se nemir mogao tamo proširiti. Posle sukoba, ulice su ostale zatrpane ruševinama, pokazuju snimci sa lica mesta.

Neredi su se dogodili nakon što je Vrhovni sud Brazila naredio desetodnevno hapšenje pro-Bolsonarovog aktiviste, koji je i vođa autohtone grupe Šavante. Jose Acacio Serere Ksavante je priveden jer je koristio svoj uticaj za podsticanje nasilja i kriminalnog ponašanja.

Prema brazilskim medijima, ovaj čovek je glasan zagovornik poništavanja ishoda predsedničkih izbora 30. oktobra, koje je sadašnji lider izgubio od bivšeg predsednika Luiza Inasija Lule da Silve. Bolsonaro nikada nije javno priznao poraz i tvrdio je bez pružanja dokaza da je brazilski sistem elektronskog glasanja podložan manipulisanju.

Pristalice Bolsonara veruju da su izbori ukradeni njihovom kandidatu i otvoreno su pozvali vojsku da izvede državni udar kako bi sprečili Lulu da preuzme dužnost. U ponedeljak je njegovu pobedu potvrdio Savezni izborni sud (TSE), razvoj događaja koji je lider Ksavantea nastojao da spreči.

Policija je pojačala obezbeđenje oko hotela u Braziliji gde je Lula odseo.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/RT