Britanska ekonomija blizu fijaska

Velika Britanija po svemu sudeći ide u duboku i dugotrajnu recesiju, pokazuju zvanični podaci

Britanska ekonomija se smanjila u tri meseca do oktobra, potvrdila je u ponedeljak Kancelarija za nacionalnu statistiku (ONS), odražavajući zabrinutost zbog dugotrajne recesije.

 

Podaci su pokazali da je bruto domaći proizvod (BDP) u periodu od tri meseca do jula opao za 0,3%.

Do pada je došlo čak i kada su procene pokazale da je BDP porastao za 0,5% u oktobru, nakon pada od 0,6% u septembru.

Uprkos oporavku u oktobru, i dalje postoje dobre šanse da će se britanska ekonomija smanjiti drugi kvartal zaredom u posljednja tri mjeseca ove godine, rekao je glavni ekonomski savetnik EI Item Cluba Martin Beck, preneo je AP. Dva uzastopna kvartala pada proizvodnje je tehnička definicija recesije.

„Kratkoročni izgledi su i dalje sumorni, pošto potrošači nastavljaju da se bore pod teretom visoke inflacije i uz veliki uticaj ovogodišnjeg porasta kamatnih stopa koji tek treba da se realizuje“, rekao je Bek.

Statistika ONS-a je pokazala da je proizvodnja u produktivnim industrijama, koje se kreću od proizvodnje do rudarstva i proizvodnje energije, pala za 1,7% u tri meseca do oktobra. Uslužne industrije, koje čine oko četiri petine britanske privrede, pale su za 0,1% tokom tog perioda.

U međuvremenu, inflacija potrošačkih cena se u oktobru ubrzala na 41-godišnji maksimum od 11,1%, podstaknuta vrtoglavim rastom troškova za hranu i energiju.

Banka Engleske saopštila je prošlog meseca da je privreda verovatno već u recesiji koja bi mogla da potraje do kraja 2023. Regulatorni organ je odobrio osam uzastopnih povećanja kamatnih stopa dok se bori da obuzda rastuću inflaciju. To je gurnulo ključnu stopu banke na 3% sa 0,1% pre godinu dana.

„(Sumnjam) da će ekonomija ponovo rasti do početka 2024. godine, što će rezultirati dubljom i dužom recesijom nego što predviđamo za sve druge ekonomije G7“, rekao je za Gardijan Samjuel Tombs, glavni britanski ekonomista konsultantske kuće Pantheon Macroeconomics, iznoseći podatke ONS-a.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/RT