Priština nastavlja hapšenja Srba na Kosovu i Metohiji

Kosovke vlasti nastvaljaju progon i zastrašivanje preostalih Srba, a dokaz za to su i današnja hapšenja.

U Kosovskoj Mitrovici priveden je Ilija Elezović, a to je potbrdio i Elezovićev sin Nikola koji je rekao da se to dogodilo u prepodevnim satima u blizini Tehničke škole.

 Nisu nam rekli ni zašto je priveden niti gde se nalazi – rekao je Nikola Elezović.

Da je jedno lice privedeno u severnom delu Kosovske Mitrovice potvrđeno je Tanjugu iz kosovske policije.

Zamenik direktora policije za region Severna Mitrovica Veton Eljšani kaže i da je u Zvečanu priveden još jedan bivši kosovski policajac D.M.

On je takođe Tanjugu potvrdio da se oni nalaze u pritvorskoj jedini u Prištini.

„Naša jedinica je asistirala današnjem privođenju, ali nemamo informacije za šta se terete.

Oni su nakon privođenja prevezeni u Prištinu“, rekao je Eljšani.

Kancelarija za KiM: Novo zastrašivanje i unošenje nemira među Srbe

Kancelarija za Kosovo i Metohiju izdala je saopštenje u kojem se navodi da su poslednja hapšenja „novo zastrašivanje i unošenje nemira među Srbe koji ne žele da napuste svoja vekovna ognjišta“.

„Oni su odvedeni u nepoznatom pravcu, južno od Ibra, a Kancelarija za Kosovo i Metohiju odmah je obezbedila advokate uhapšenim Srbima koji pokušavaju da utvrde gde se oni nalaze, jer ni porodice nemaju podrobnije informacije o svojim najmilijima“, navodi se.

Prvo je u Kosovskoj Mitrovici uhapšen Ilija Elezović, domaćin i otac koji je u teškom zdravstvenom stanju, a potom u Zvečanu Dragan Milović, bivši policajac koji su obojica zbog sukoba raseljeni i svoj mir su pronašli na severu KiM, da bi danas bili naprasno uhapšeni, dodaje se u saopštenju.

„Sve ovo govori u prilog tome da trenutak njihovog privođenja i novog zastrašivanja i progona Srba nije slučajno izabran baš na dan kada se održava Generalna skupština Ujedinjenih nacija na kojoj će predsednik Aleksandar Vučić braniti interese Srbije i čitavoj međunarodnoj zajednici predočiti važnost poštovanja međunarodnog prava i normi, ali i ugroženih prava Srba na Kosovu i Metohiji“

Kancelarija za KiM navodi da će o ovoj seriji motivisanih hapšenja obavestiti međunarodne predstavnike i misije koje deluju na prostoru KiM jer „sve što priština svakodnevno radi i čini jeste u cilju izazivanja novih tenzija i problema na terenu, zbog čega ne preza od brojnih eskalatornih poteza kojima direktno preti da uruši mir na ovim prostorima“.

Srpska lista: Traga se za još dvojicom Srba

Srpska lista dodaje i da se, prema navodima prištinskih medija, traga za još dvojicom Srba.

Oni navode da nova hapšenja, kao i prebijanje mladića u Gračanici dolaze nakon odbijanja premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da aktivno učestvuje u dijalogu i deeskalira situaciju na terenu.

„Očigledno je da Kurti nastavlja sa svojim planom da nasiljem i silom rešava otvorena politička pitanja i Srbe na Kosovu i Metohiji tretira kao taoce u procesu pregovora koje može da maltretira kad god mu se prohte i time šalje poruku Evropskoj uniji da mu ne mogu ništa“, navode iz Srpske liste.

Oni apeluju na Kfor i Euleks da najhitnije spreče upade specijalaca i druge provokacije Kurtijevog režima kojima se ugrožava mir i izazivaju tenzije.

Pročitajte još:

Još jedan Srbin, Z.K. uhapšen je u Prilužju, a nakon hapšenja kosovska policija sprovela ga je u Prištinu.

On je uhapšen tako što su ga, kako piše Kosovo online, radnici KEDS pozvali da izađe ispred kuće, gde su ga čekali pripadnici kosovske policije.

Razlog hapšenja Z.K. još uvek nije poznat.

Specijalno tužilaštvo Kosova saopštilo je da se trojica uhapšenih terete za krivično delo „ratni zločin protiv civilnog stanovništva“ i da im je određeno zadržavanje do 48 sati, prenosi Koha.
Reporterka Euronews Srbija navodi da su građani na severu Kosova uznemireni i da ne znaju ko bi mogao biti sledeći.

Pratite Portal Dnevni Puls na Fejsbuku i Viberu!

Dnevni Puls/Euronews