Promovisana zbirka pesama Košmari Košara

Nakon više uspješnih promocija, zbirka pjesama „Košmari Košara“ autora Danila Vasojevića, predstavljena je i u rodnom gradu junaka sa Košara Predraga Peđe Leovca.

Naime, u organizaciji Narodne biblioteke „Stevan Samardžić“, veliki broj naših sugrađana imao je priliku da doživi najmarkantnije momente epske bitke na Košarama pretočene u stihove Danila Vasojevića koji je, prema sopstvenom priznanju, ovu zbirku napisao za svega dva dana i dvije noći.

„Poetska tvorevina Danila Vasojevića posvećena je paklenima danima Bitke na Košarama, koja je okrvavila Vaskrs ratne 1999. godine“, rekla je na samom početku direktorica Biblioteke Bojana Đačić, ističući da autor poetskim rodoslovom oživljava stradalnu sudbinu golobradih mladića, generala, bezimenih ljekara, policajaca i rezervista, vraćajući nas u prošlost do izvornih vrijednosti koje makar sakrivene u vihorima vremena, nikada ne prestaju.

Đačić ukazuje da je Vasojević, po osnovnoj vokaciji, specijalista oralne hirurgije koji živi i radi u Beogradu, ali i autor osam zbirki pjesama i jednog romana, pjesnik koji svoje književne ikonopise izlaže oštroumno, molitveno bdi nad umom nižući svoj psalmopoj od Paštrika, Prizrena, Drenice, Ibra, Sitnice, Dečana, Pećaršije, istinom pokorava neprijatelje, a jezikom poezije ohrabruje nas i krijepi.

Pored autora koji je sa posebnom emocijom i nadahnućem recitovao stihove svojih pjesama „Košmari Košara“, prisutnima se obratio i vajar spomenika junacima sa Košara Miodrag Mišo Rogan koji je sa publikom podijelio svoje neobično iskustvo koje se tiče samog nastanka ovog impozantnog spomenika, ističući da je prije osam godina, „sanjao skulpturu heroja sa Košara“, te da je od tog sna, zapravo, i sve počelo.

Veče je uveličano i prisustvom poručnika Vojislava Perovića koji je 1998. godine otišao na Kosmet kao „ispomoć“ iz baterije Oklopno-mehanizovane brigade sa sjedištem u Subotici. Riječ je o čovjeku koji je, prema riječima direktorice Đačić, najzaslužniji što su se svi vojnici iz legendarne jedinice „Džoker“ poslije krvave odbrane karaule Košare živi vratili svojim domovima.

Pročitajte još:

Na samom početku svog nadahnutog sjećanja na ratnu 1998/1999. godinu, Perović se zahvalio na gostoprimstvu, ali i uputio posebne pozdrave našim sugrađanima koji su prisustvovali manifestaciji: Darku Zekoviću, učesniku mnogih bitaka na Kosovu i Metohiji, kao i rođenom bratu Predraga Peđe Leovca, Pavlu Leovcu.

Promociju zbirke pjesama „Košmari Košara“ otvorile su  sestre Ljiljanić, dok su zvuci gusala narodnih guslara Boška Vujačića, Željka Vukčevića, Gorana Perovića i jednog od najuspješnijih mladih guslara iz našeg grada Darka Cupare, dočarali emociju koju su predivni stihovi Danila Vasojevića izazvali kod svakog Pljevljaka koji je svojim prisustvom uveličao ovo nezaboravno veče, ukazujući da su svi oni koji su se borili ili živote položili na braniku svoje Otadžbine, zapravo, imali i rašta roditi.

Pratite Portal Dnevni Puls na Fejsbuku i Viberu!

Dnevni Puls/pvnovine.com