Prvi kiborg na svetu umro! Britanski doktor

Britanski naučnik koji je postao „prvi kiborg na svetu“ preminuo je u 64. godini.

Piter Skot-Morgan odlučio je da ospori šta znači biti čovek kada je odbio da prihvati svoju sudbinu nakon dijagnoze bolesti motornih neurona 2017. Rekao je da želi da pomeri granice onoga što nauka može da postigne, pa je odlučio da produži svoj život i postane potpuno robotizovan.

Njegova porodica je juče na svom Tviter nalogu potvrdila vest o njegovoj smrti.

Piterovim neverovatnim pristalicama: Sa slomljenim srcem, svima vam dajem do znanja da je Piter preminuo mirno okružen svojom porodicom i najbližima – napisali su.

Bio je neverovatno ponosan na sve vas koji ste ga podržali i na njegovu viziju da promeni način na koji ljudi vide invaliditet.

Svetski poznati robotista prošao je niz neverovatno složenih i rizičnih operacija i procedura tokom svog puta da postane kiborg.

Ovo je uključivalo razvoj neverovatno živog avatara pre nego što je izgubio bilo koji mišić na licu koji se koristio za stvaranje izraza.

Avatar je dizajniran da reaguje koristeći veštački inteligentni govor tela.

Animirani pokreti se izvode na digitalnoj govorećoj glavi generisanoj skeniranjem glave dr Pitera Skota Morgana – objasnio je Embody Digital, koji je razvio avatar.

Dr Skot-Morgan je takođe istraživao upotrebu tehnologije za praćenje očiju kako bi mu omogućio da kontroliše više računara koristeći samo svoje oči.

Stanje dr Skot-Morgana počelo je da se pogoršava ranije ove godine, kada su mu oči prestale da se zatvaraju kao rezultat MND.

Možda se pitate zašto sam bio tako tih 2 meseca. Neuobičajeno za MND, moje oči su prestale da se zatvaraju što ih čini toliko suvim da je moje praćenje očiju prestalo da radi! – tvitovao je u aprilu.

Poslednjom procedurom u njegovoj tranziciji robota 2019. godine uspešno je trgovao svojim glasom.

Bio je podvrgnut laringektomiji, što znači da je izgubio fizički glas, ali je na taj način izbegao dodatnu opasnost da mu pljuvačka potencijalno uđe u pluća, zbog svog stanja.

Dr Skot-Morgan je ranije označio ovaj tretman kao kraj Pitera 1.0 i početak Pitera 2.0.

Sve medicinske procedure su sada završene i veliki uspeh. Moj mini ventilator koji me drži da dišem je mnogo tiši od Darth Vaderovog.

Sav govor je sintetički, ali konačno ponovo zvuči kao ja. Pred nama je dug istraživački put, ali u odličnom sam raspoloženju.

Govoreći o svojoj tranziciji na svojoj veb stranici, rekao je: „Kada kažem „Petar 2.0“, mislim na „kiborga“.

A kada kažem „kiborg“, ne mislim samo na nekog starog kiborga, razumete, već na daleko najnapredniji ljudski kibernetički organizam ikada stvoren za 13,8 milijardi godina.

Planirano je da postanem prvi puni kiborg na svetu.

Skoro sve na meni će se nepovratno promeniti – telo i mozak.

Podrazumeva se da će sva moja fizička interakcija sa svetom postati robotizovana. I naravno, mojih postojećih pet čula će biti poboljšano. Ali što je mnogo važnije, deo mog mozga, i cela moja spoljašnja ličnost, uskoro će biti elektronski – potpuno sintetički.

I tu se neće zaustaviti; Imam više nadogradnji u toku od Majkrosofta. Moj nije samo promena verzije. To je metamorfoza.

Naučnik je takođe istraživao upotrebu tehnologije za praćenje očiju, kako bi mu omogućio da kontroliše više računara koristeći samo svoje oči.

Pored toga, imao je i izvanredna vrhunska invalidska kolica, za koja je na Tviteru rekao da su „sjajno projektovana“ i da su mu omogućavala da stoji, leži ravno i brzo ide

Podvrgnut je daljoj pionirskoj operaciji u, za koju je verovao da je to prva operacija te vrste, da mu se ubaci sonda za hranjenje direktno u stomak, kateter direktno u bešiku i kesa za kolostomiju direktno u debelo crevo.

Ove procedure su mu pomogle da se nosi sa svim potencijalnim problemima hranjenja i toaleta, pomažući mu da održi svoju nezavisnost.

Uprkos rizicima od operacija i neizlečive bolesti, dr Skot-Morgan je rekao da ga ne zanima kako da preživi svoje stanje, već da je nameravao da ‘napreduje’.

Ostao je pozitivan i često duhovit, videći svoju situaciju kao šansu da istinski prihvati naučne sposobnosti.

Kiborg Piter sa svojim suprugom Frensisom

Fondacija Skot-Morgan koju je osnovao sa svojim mužem, Frensisom, nastoji da koristi veštačku inteligenciju, robotiku i druge visokotehnološke sisteme da transformiše živote onih koji su „ograničeni godinama, lošim zdravljem, invaliditetom ili drugim fizičkim ili mentalnim nedostatak.

Na svojoj veb stranici dr Skot-Morgan je rekao da ova vizija nije samo san.

Napisao je:

Na samo korak smo od promene, svega. Ja ne umirem, ja se transformišem!

Ovo je terminalna bolest kakvu nikada ranije niste videli. I što se mene tiče, iznesite to.

MND nije ni počeo da me baca na kolena. Čak i dugo nakon što sam zakočen, i dalje ću stajati uspravno.’

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Daily Mail