Iran se priprema za testiranje rakete Zuljanah

Iran je u sredu objavio da planira dva testa za svoju novu raketu na čvrsto gorivo nakon što su satelitske fotografije pokazale pripreme na pustinjskoj lansirnoj rampi koja je i ranije korišćena.

Iako su tenzije i dalje na visokom nivou, Teheran napreduje u pripremama bez obzira na sva dešavanja.

Islamska Republika će lansirati svoju satelitsku raketu Zuljanah još dva puta nakon prethodnog lansiranja, prenela je državna novinska agencija IRNA.

Portparol Ministarstva odbrane Ahmad Hoseini nije precizirao vremenski okvir za testiranje, niti je rekao kada se dogodilo prethodno lansiranje.

Svaka od tri etape Zuljanaha biće procenjena tokom testova – rekao je Hoseini.

Satelitski snimci koje je u utorak napravio Maxar Technologies pokazuju pripreme na lansirnoj rampi u svemirskoj luci Imam Homeini u iranskoj ruralnoj provinciji Semnan, mestu čestih nedavnih neuspešnih pokušaja da se satelit postavi u orbitu.

Jedan set slika prikazuje raketu na transporteru, koja se sprema da bude podignuta i postavljena na lansirni toranj. Kasnija slika u utorak popodne pokazala je raketu očigledno na tornju.

Iako nije jasno kada će se lansiranje održati, postavljanje rakete obično znači da je lansiranje neizbežno.

Tokom protekle decenije, Iran je poslao nekoliko kratkotrajnih satelita u orbitu i 2013. poslao majmuna u svemir. Program je, međutim, imao nedavne probleme. Bilo je pet neuspešnih lansiranja za redom programa Simorg, vrste rakete koja nosi satelit.

U požaru u svemirskoj luci Imam Homeini u februaru 2019. poginula su i tri istraživača, saopštile su vlasti tada.

Satelitski snimci iz februara sugerišu neuspelo lansiranje Zuljana ranije ove godine, iako Iran to nije priznao.

U međuvremenu, iranska paravojna Revolucionarna garda je u aprilu 2020. otkrila sopstveni tajni svemirski program uspešnim lansiranjem satelita u orbitu. Garda je ovog marta lansirala još jedan satelit na drugom mestu u provinciji Semnan, istočno od iranske prestonice Teherana.

Džon Krzizanijak, naučni saradnik na Međunarodnom institutu za strateške studije, predvideo je u utorak da će Iran testirati još jednu Zuljanah. Krzizanijak je ranije ove nedelje sugerisao da je lansiranje neizbežno na osnovu aktivnosti na lokaciji.

Ime rakete, Zuljanah, potiče od konja imama Huseina, unuka proroka Muhameda. Iranska državna televizija emitovala je snimak uspešnog lansiranja Zuljanah u februaru 2021.

Međutim, verovatne pripreme Irana za lansiranje dolaze pošto su tenzije pojačane poslednjih dana zbog nuklearnog programa Teherana. Iran sada kaže da će ukloniti 27 nadzornih kamera IAEA sa svojih nuklearnih lokacija.

I Iran i SAD insistiraju da su voljni da ponovo uđu u nuklearni sporazum Teherana iz 2015. sa svetskim silama, u kojem je Islamska Republika drastično obuzdala svoje bogaćenje u zamenu za ukidanje ekonomskih sankcija.

Razgovori u Beču o oživljavanju sporazuma su u „pauzi“ od marta.

Izgradnja nuklearne bombe bi Iranu oduzela više vremena, kažu analitičari, iako upozoravaju da napredak Teherana taj program čini opasnijim. Izrael je u prošlosti pretio da će izvesti preventivni udar kako bi zaustavio Iran, i već je osumnjičen za niz nedavnih ubistava usmerenih na iranske zvaničnike, vojnike kao i naučnike.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: AP