https://nova.rs/vesti/drustvo/jedna-osoba-u-beogradu-preminula-od-groznice-zapadnog-nila/

Bez obdukcije kako dolikuje medicinskim “stručnjacima” i medicinskom kultu u Srbiji došli smo do prve smrti nastale kao posledica zaražavanjem ujedom komarca, navodi NT

Epidemiološkinja Gradskog zavoda za javno zdavlje Ivana Begović Lazarević izjavila je danas da je od groznice Zapadnog Nila, na teritoriji Beograda jedna osoba preminula.

Saopštila je da je u Beogradu registrovano 11 ozbiljnih oblika među obolelima od te infekcije.

„Na svu sreću groznica Zapadnog Nila kod 80 odsto osoba prođe bez ikakvih simptoma, ni ne znaju da su imali ubod zaraženog komarca. Kod dvadesetak odsto inficiranih ima simptoma kao da je u pitanju grip – povišena temperatura, glavobolja, malaksalost, povraćanje i još neki. Za nedelju, dve osoba se potpuno oporavi“, rekla je Lazarević i dodala da se smatra da je groznica Zapadnog Nila uzrok smrti još dve osobe u Srbiji.

Naglasila je da jedan odsto osoba koje dobiju tu infekciju ima puno ozbiljnije simptome – jaku glavobolju, koči im se vrat, dezorijentisani su, može da se javi koma, što zahteva obavezno bolničko lečenje.

Prema njenim rečima, kako bi se zašitili od komaraca potrebno je nositi duge rukave, nogavice, izbegavati boravak u prirodi kad su komarci najintenzivniji, a to su zora i predveče.

“Potrebno je imati mreže na prozorima. Ljudi koji imaju dvorišne kuće da barem jednom nedeljno prazne posude u kojima drže saksije, ili one iz kojih daju hranu kućnim ljubicima. Ako imaju otpadnu burad i kante, bar jednom nedeljno da ih prazne. U gumama se skuplja voda i tu komaci polažu jaja. Naravno, neophodno je sistematsko zaprašivanje”, rekla je Lazaravić.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: NT/Mediji