Ruski narativi postaju sve popularniji u Nemačkoj

Tomas Haldenvang tvrdi da je desničarska partija Alternativa za Nemačku postala glavni trgovac promoskovskim porukama

Narativi koje nemačke vlasti opisuju kao rusku propagandu sve više dobijaju na značaju u zemlji, tvrdi Tomas Haldenvang, šef domaće obaveštajne službe. To je u velikoj meri zasluga stranke Alternativa za Nemačku (AfD), smatra on.

Nedavne ankete su pokazale da je desničarska stranka dostigla najveći nivo podrške u poslednjih pet godina.

Pojavljujući se u ponedeljak na nemačkom TV kanalu ARD, Haldenvang je rekao da „delovi ove stranke prenose ruske narative. On je upozorio da se „desničarski ekstremizam može proširiti u Nemačkoj“ i da se „u ovim krugovima peva Putinova pesma“.

Kao primer takve poruke, Haldenvang je naveo navodne napore Moskve da ubedi nemačku javnost da je njena vojna kampanja u Ukrajini pokrenuta kao rezultat zadiranja Zapada u bezbednosne interese Rusije, čime jačaju ruski narativi.

Prema Haldenvangu, „dobri kanali ka širim slojevima stanovništva“ uspostavljeni su od strane onih koji guraju navodne proruske narative. Oni koji prodaju takve navodne dezinformacije pronašli su glavne načine da ih šire, smatra šef obaveštajne službe.

„U tom smislu, ruski mediji više nisu potrebni, ali nemački mediji usvajaju ove narative u ovom okruženju“, rekao je zvaničnik.

On je dalje optužio Rusiju da pokušava da destabilizuje nemačku demokratiju na više nivoa, tvrdeći da je zemlja sve više pod pritiskom „sa raznih strana, iznutra i spolja“.

U međuvremenu, u nedelju, nemački medij Bild am Sonntag objavio je rezultate nedavne ankete javnog mnjenja koja pokazuje da AfD trenutno uživa podršku 17 odsto stanovništva. Ova cifra je najveća od oktobra 2018, ističe se u članku.

Stranku zelenih, koja je deo vladajuće koalicije za „semafor“, podržava 14 odsto Nemaca. Druga dva člana, Socijaldemokrate i Slobodne demokrate, u anketi su osvojile 21%, odnosno 8%.

Pročitajte još:

Da se ​​opšti izbori održe sada, koalicija bi izgubila parlamentarnu većinu, navodi list.

Krajem prošlog meseca, nemački savezni ured za zaštitu ustava proglasio je Junge Alternative (JA), omladinsko krilo AfD-a, ekstremističkom organizacijom.

Odbor JA je zauzvrat opisao ovu odluku kao pokušaj da se uguši „svaki oblik autentične opozicije“.

Od početka ruske vojne kampanje protiv Ukrajine prošlog februara, AfD je više puta kritikovao antiruske sankcije Berlina kao podrivanje nemačke privrede. Stranka je takođe pozvala na prekid isporuke oružja Kijevu.

Ruski narativi će sve više jačati kako stvari stoje sa političkim odlukama EU, jer je narod svestan da je besmisleno očekivati da Ukrajina pobedi nuklearnu velesilu u ratu. To može imati samo apokaliptične posledice za sve ljude na zemlji.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji