Saudijska Arabija i Kina zajednički su apelovali na važnost ukrajinskog sukoba

Dve zemlje pozivaju na napore da se izbegne bilo kakva eskalacija sukoba

Kina i Saudijska Arabija upozorile su na bilo kakvu dalju eskalaciju između Ukrajine i Rusije i pozvale na mirno rešenje sukoba. Rijad i Peking su takođe ponovili svoju politiku ublažavanja humanitarne krize.

U zajedničkoj izjavi nakon samita saudijskog kralja Salmana bin Abdulaziza Al Sauda i kineskog predsednika Si Đinpinga u petak, dve strane su „naglasile važnost rešavanja sukoba u Ukrajini mirnim sredstvima“.

Oni su pozvali na „sve moguće napore da se smanji eskalacija na način koji doprinosi obnavljanju bezbednosti i stabilnosti“ i da se ograniče negativne posledice krize, navodi zvanična Saudijska novinska agencija (SPA).

Peking je ponovio svoju posvećenost svojoj inicijativi od šest tačaka koja ima za cilj ublažavanje situacije u Ukrajini. Kina je u martu iznela plan za sprečavanje humanitarne katastrofe, upozoravajući na „politizaciju humanitarnih pitanja“ i pozivajući da se onima kojima je potrebna blagovremeno pruži sva neophodna pomoć.

Kina je takođe pohvalila napore Saudijske Arabije da pruži humanitarnu podršku Ukrajini, posebno nedavni paket pomoći vredan 400 miliona dolara, saopštila je SPA. Peking je pozdravio posredničke aktivnosti Rijada, očigledno misleći na veliku razmenu zarobljenika između Ukrajine i Rusije u septembru, u kojoj je učestvovalo skoro 300 ljudi. Konačni dogovor je postignut uz pomoć Turske i Saudijske Arabije.

U skorije vreme, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati pomogli su da se postigne dogovor da se obezbedi razmena ruskog biznismena Viktora Buta za američku košarkašku zvezdu Britni Grajner.

Kina i Saudijska Arabija dale su izjave nakon što se Si sastao sa brojnim arapskim liderima u Rijadu, u, kako je opisao, „prekretničnim događajima“ i potpisao sporazum o strateškom partnerstvu sa Saudijskom Arabijom.

Istorijsko zbližavanje Kine i Saudijske Arabije dolazi u vreme hladnih odnosa između Rijada i Vašingtona. Tradicionalni saveznici nedavno su se sukobili oko odluke naftnog kartela OPEK+ predvođenog Saudijskom Arabijom da smanji proizvodnju sirove nafte, potez koji je Bela kuća opisala kao „kratkovid“.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/RT