si-porucio-kini-da-se-pripreme-za-najgori-scenario

Kina se suočava sa sve težim i složenijim izazovima nacionalne bezbednosti i mora da se pripremi za „najgori” scenario povećanjem svojih kapaciteta za suočavanje sa unutrašnjim i spoljnim pretnjama, upozorio je predsednik Si Đinping.

„Moramo biti spremni na najgore i ekstremne scenarije i da budemo spremni da izdržimo veliki test jakih vetrova, nestabilnih voda, pa čak i opasnih oluja“, rekao je Si u utorak na sastanku sa kineskim vrhom, a prenosi državna novinska agencija Xinhua.

Dodao je da je potrebno više napora da se modernizuje nacionalna bezbednosna arhitektura i „pripremite se za stvarnu borbu i bavljenje praktičnim problemima“.

Si je dao svoje komentare Komisiji za nacionalnu bezbednost usred rastućih tenzija sa SAD.

Samo ove nedelje, Peking je odbio zahtev Vašingtona za sastanak između šefova odbrane dve zemlje kada obojica prisustvuju bezbednosnoj konferenciji u Singapuru u junu, navodeći potrebu da američki zvaničnici poštuju suverenitet i bezbednosne brige Kine.

Kina je prošlog avgusta prekinula odbrambene i klimatske veze sa Vašingtonom zbog navodnog mešanja američkih zvaničnika na Tajvanu.

Portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning zatražila je u sredu da SAD prestanu da lete špijunskim avionima iznad Južnog kineskog mora, nazvavši letove „opasnim provokacijama“.

Pročitajte još:

Njena izjava usledila je dan nakon što je američka indo-pacifička komanda optužila kineskog pilota da je izazvao skoro sudar zujanjem svog borbenog aviona ispred američkog izviđačkog aviona u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Južnog kineskog mora.

Pentagon je označio Kinu kao „najkonsekventniji i sistemski izazov“ za nacionalnu bezbednost SAD, ocena koju je Peking ismevao kao izgovor za proširenje nuklearnog arsenala Vašingtona i održavanje njegove vojne hegemonije.

Si je pozvao svoje šefove bezbednosti da izgrade „strateško samopouzdanje“, poboljšaju koordinaciju svojih operacija i koriste napredniju tehnologiju.

On je pozvao na poboljšano praćenje bezbednosnih pretnji u realnom vremenu, bolji sistem ranog upozorenja i poboljšano rukovanje računarskim podacima i veštačkom inteligencijom (AI)

„Složenost i ozbiljnost problema nacionalne bezbednosti sa kojima se suočava naša zemlja dramatično su porasli“, rekao je Si.

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena pokušala je da zaustavi kineski razvoj naprednih poluprovodničkih čipova, barem delimično zbog njihovog značaja u unapređenju AI tehnologije.

Te mere uključuju ograničenja na izvoz poluprovodnika i napredne opreme za proizvodnju čipova u Kinu.

Kina je prošle nedelje zabranila kupovinu proizvoda kompanije Micron Technology, najvećeg američkog proizvođača kompjuterskih memorijskih čipova, navodeći „značajne bezbednosne rizike“.

Neki posmatrači su taj potez protumačili kao odmazdu za napore Vašingtona da obuzda kinesku industriju proizvodnje čipova. Američka sekretarka za trgovinu Gina Raimondo odgovorila je rekavši da Vašington „neće tolerisati“ zabranu Micron-a.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji