Entoni Blinken: Kineski avion se približio veoma blizu i izvršio agresivan manevar

Državni sekretar Sjedinjenih Država Entoni Blinken izjavio je danas da žali što neće biti održan sastanak američkog i kineskog ministra odbrane Lojda Ostina i Lija Šangfua.

Blinken je, govoreći u Švedskoj, ponovo naglasio važnost redovnih i otvorenih linija komunikacija sa Pekingom, preneo je Rojters.

Najopasnije je ne komunicirati – dodao je on.

Kina je odbila zahtev Sjedinjenih Američkih Država za sastanak ministara odbrane na godišnjem bezbednosnom forumu u Singapuru ovog vikenda, što je, kako ocenjuje britanska agencija, novi znak napetosti između dveju sila.

Pentagon je juče saopštio da je kineski borbeni avion izvršio „bespotrebno agresivan“ manevar u blizini američkog vojnog aviona iznad Južnog kineskog mora u međunarodnom vazdušnom prostoru, što dodatno otežava odnose Pekinga i Vašingtona.

Pročitajte još:

Kineski pilot približio se našem avionu veoma, veoma blizu – rekao je Entoni Blinken i dodao da je bilo mnogo takvih akcija usmerenih ne samo na SAD, već i na druge zemlje.

Odnosi između dve najveće svetske ekonomije napeti su zbog niza pitanja, od Tajvana i stanja ljudskih prava u Kini, do vojnih aktivnosti Pekinga u Južnom kineskom moru.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Novosti