Pad severnokorejskog satelita nakon lansiranja

Lansiranje severnokorejskog satelita u sredu završilo se neuspehom, slanjem rezervoara i tereta u more, javili su severnokorejski državni mediji, a vojska Južne Koreje saopštila je da je izvukla delove rakete-nosača.

Nova raketa za lansiranje severnokorejskog satelita Chollima-1 otkazala je zbog nestabilnosti motora i sistema goriva, javila je državna novinska agencija KCNA.

Let je bio šesti pokušaj lansiranja satelita nuklearno naoružane države, i prvi od 2016. Trebalo je da u orbitu postavi prvi špijunski satelit Severne Koreje.

To je izazvalo hitna upozorenja i kratka upozorenja o evakuaciji u delovima Južne Koreje i Japana. Obaveštenja su povučena bez prijavljivanja opasnosti ili štete.

Zajednički načelnik štabova Južne Koreje saopštio je u sredu da vojska sprovodi operaciju spasavanja kako bi povratila ono za šta se veruje da su delovi svemirske rakete.

Vojska je podelila slike krhotina izvučenih iz vode, uključujući veliki cilindrični objekat vezan za bovu.

Džordž Vilijam Herbert, pomoćni profesor u Centru za studije neširenja i konsultant za rakete, rekao je da se na snimcima vidi bar deo rakete…

Najverovatnije je reč o raketi na tečno gorivo, a okrugli, smeđi predmet unutra je verovatno rezervoar za gorivo ili oksidator, dodao je Herbert.

Zvaničnici iz Sjedinjenih Država, Japana i Južne Koreje održali su telefonski razgovor u kojem su „najoštrije osudili“ lansiranje severnokorejskog satelita, saopštilo je japansko ministarstvo spoljnih poslova.

„Tri zemlje će ostati na oprezu sa velikim osećajem hitnosti“, navodi se u saopštenju.

Severna Koreja je saopštila da će lansirati svoj prvi vojni izviđački satelit između 31. maja i 11. juna kako bi se pojačalo praćenje vojnih aktivnosti SAD.

Južna Koreja je prošle nedelje prvi put postavila satelite u orbitu sa raketom domaćeg dizajna i proizvodnje, a Kina je u utorak poslala tri astronauta na svoju svemirsku stanicu kao deo rotacije posade.

Raketa je pala u more „nakon što je izgubila potisak zbog nenormalnog pokretanja motora drugog stepena“, izvestila je KCNA, u neobično iskrenom priznanju tehničkog kvara od strane Severne Koreje.

Nacionalna uprava za razvoj vazduhoplovstva Pjongjanga (NADA) će istražiti „ozbiljne nedostatke“ i preduzeti mere da ih prevaziđe pre nego što izvrši drugo lansiranje što je pre moguće, saopštila je KCNA.

Zvaničnik u predsedničkoj kancelariji Južne Koreje rekao je da postoje „dobre šanse“ za još jedan pokušaj pre 11. juna, kraja 12-dnevnog perioda kada je Sever prijavio Međunarodnoj pomorskoj organizaciji da planira lansiranje, izvestio je Jonhap njuz.

Li Čun Geun, počasni naučni saradnik na južnokorejskom Institutu za nauku i tehnologiju, rekao je da je to retka prilika za Južnu Koreju da preuzme deo severnokorejske rakete, a možda čak i satelit. On je umanjio izglede za još jedno skoro lansiranje, napominjući da bi Severu moglo biti potrebno nekoliko meseci da reši tehnički problem.

U podacima dostavljenim međunarodnim vlastima pre lansiranja, Severna Koreja je rekla da će raketa leteti na jug, a očekuje se da će stepenice i drugi ostaci pasti preko Žutog mora i u Tihi okean.

Sirene za vazdušni napad zavijale su širom južnokorejske prestonice Seula oko 6:32 (utorak 21:32 GMT), dok je grad upozoravao građane da se pripreme za potencijalnu evakuaciju. U kasnijim upozorenjima rečeno je da je gradsko upozorenje bilo greška.

„Bila sam tako uspaničena. Devet-jedan-jedan linija je bila zauzeta, a internet je bio spor“, rekla je Lee Juieon, 33, stanovnica grada od 9 miliona stanovnika, koja se spremala da se skloni u podrum sa svojim malim detetom nakon sirene za uzbunu.

U Seulu se brzo vratilo smirenje, dok su akcije Južne Koreje (.KS11) i osvojena valuta čvršće trgovali.

Japanska vlada je takođe izdala hitno upozorenje preko svog sistema za emitovanje J-Alert za stanovnike južne prefekture Okinave da se sklone u zatvorenom prostoru u sredu rano ujutro.

Pročitajte još:

Kasnije je rečeno da raketa neće doleteti na teritoriju Japana i ukinula je upozorenja.

U utorak, Ri Pjong Čol, potpredsednik Centralne vojne komisije vladajuće Radničke partije Severne Koreje, rekao je da tekuće zajedničke vojne vežbe SAD i Južne Koreje zahtevaju da Pjongjang ima „sredstva sposobna za prikupljanje informacija o vojnim dejstvima neprijatelja u realnom vremenu“.

Bela kuća je osudila lansiranje pomoću tehnologije balističkih projektila i navela je u saopštenju da procenjuje situaciju u koordinaciji sa saveznicima.

Glavni sekretar japanske vlade Hirokazu Macuno rekao je da je raketa Severne Koreje nestala sa radara iznad Žutog mora i da nije stigla u svemir, i dodao da vlada nema više informacija za sada.

„Snažno osuđujemo akcije Severne Koreje“, rekao je on. Tokio je uložio žalbu Pjongjangu diplomatskim kanalima u Pekingu, rekao je on.

I generalni sekretar UN Antonio Gutereš osudio je lansiranje satelita, rekao je portparol.

On je rekao da je za svako lansiranje severnokorejskog satelita korišćena tehnologija balističkih projektila u suprotnosti sa rezolucijama Saveta bezbednosti UN.

Severna Koreja je pokušala da lansira još pet satelita, od kojih su dva postavljena u orbitu, uključujući i tokom poslednjeg takvog lansiranja 2016. Međutim, njen kapacitet za izgradnju radnih satelita ostaje nedokazan, kažu analitičari.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji