SPAM SMS! Kako blokirati dosadne neželjene poruke

Nazovite poruke za prevaru kako želite, neželjena pošta ili čak „napad“ (da, to je SMS igra za „pecanje“), ali bez obzira kako ih nazivate, oni su prokleto dosadni, oni su u porastu, i često dolaze sa bezbednosnim zamkama.

U 2020. spam poruke su drugu godinu zaredom pretekli neželjene pozive kao najrasprostranjeniji oblik prevare.

U 2021. godini, povećanje od 58 odsto u tekstualnim porukama za prevaru dovelo je do ukupnog broja samo u Sjedinjenim Državama na 87,8 milijardi, prema izveštaju RoboKillera iz februara 2022., blokatora neželjenih poziva i tekstualnih poruka.

To je preko 15 milijardi više pokušaja prevare putem tekstualnih poruka nego putem telefonskih poziva.

Neke ledene police na Antarktiku porasle su u poslednjih 20 godina

Tehnologija može biti nezgodna.

Dizajniran da vas navede da pozovete zlonamerni softver na svoj uređaj, odustanete od ličnih ili bankarskih podataka ili jednostavno potrošite novac na nešto što nije stvarno, tekst o prevari je tu da ostane osim ako vlade, mobilni operateri i pojedinci ne mogu učiniti dovoljno da uzvratiti udarac.

Bez obzira na to kako se tekst lažira i šalje, ceo cilj je da otvorite pozivnicu za slamanje vaše zaštite i zatim preduzmete neku akciju koja koristi kriminalcima koji stoje iza njega.

Bez obzira da li žele da instaliraju zlonamerni softver na vaš uređaj koji može da otkopava informacije za kasniju upotrebu, da vas natera da unesete svoju adresu ili druge lične podatke koje mogu kasnije da koriste ili da ponude lozinke koje ih unose u vaše lične ili finansijske informacije, oni pokušavaju da ukradu nešto od tebe.

Saveti za zaustavljanje neželjenih tekstova

U 2021. godini, najčešći oblik SPAM poruka, 25 odsto svih poruka, odnosio se na „isporuku fantomskog paketa“, pokušavajući da dobije fizičku adresu pojedinca i potencijalno dodatne informacije.

Odatle, mnoštvo sumnjivih poruka pokušavalo je da navede ljude da ponude bankovne informacije, Apple ID-ove ili prevare u vezi sa COVID-19 i zdravstvenom zaštitom. Skoro u svakoj strategiji za ometanje, loši glumci sebe predstavljaju kao autoritete.

Nemačka: Migranta sa nožem savladali putnici u vozu

Nemojte se zavaravati.

• Ne klikajte ni na jednu vezu. Verovatno jedna od najopasnijih stvari koje možete da uradite je da kliknete na vezu u sumnjivoj poruci. Ovo otvara vaš uređaj potencijalnom malveru.

• Ne dajte lične podatke. Ako ste nekako propustili prvi korak i kliknuli na vezu, nemojte davati nikakve informacije, jer to izaziva problem. Za bilo koju renomiranu kompaniju, možete otići na njihovu veb lokaciju i prijaviti se i pobrinuti se za sve probleme koji su se možda pojavili sa vašim nalogom ili isporukom (ali ćete verovatno otkriti da ih nema jer je to bio pokušaj krađe).

• Ne odgovarajte na bilo koji način. Čak i ako odgovorite sa „ne“ ili „stop“ upozoravaju softver koji se razbija da je vaš telefonski broj aktivan i otvara vas za dodatne pokušaje.

• Omogućite uslugu blokiranja poziva vašeg bežičnog provajdera. Provajderi bežične mreže su po zakonu obavezni da poboljšaju svoj softver za blokiranje neželjene pošte, tako da biranje za ovu uslugu može pomoći da se smanje bar neki od napada.

• Prijavite neželjene poruke. Bez obzira da li imate iPhone ili Android, oba imaju jednostavne načine za prijavljivanje neželjenih tekstova direktno iz aplikacije za razmenu poruka. Uradite ovo da biste izgradili biblioteku blokiranih korisnika.

• Blokirajte pojedinačne brojeve. U nekim slučajevima možete dobiti ponovljene neželjene tekstove sa istog broja. Možete blokirati brojeve pojedinačno.

• Filtrirajte nepoznate pošiljaoce. Aplikacije za razmenu poruka mogu imati različite pristupe, ali Android vam omogućava da omogućite zaštitu od neželjene pošte u slučaju da je tekst potencijalna neželjena pošta, a iPhone će filtrirati poruke od nepoznatih pošiljalaca u posebnu fasciklu.

• Ograničite gde se pojavljuje broj vašeg mobilnog telefona. Iako ne postoji način da u potpunosti sprečite da vaš broj mobilnog telefona izađe negde na mreži, ograničite javne objave svog broja. ( Prošlog meseca, Google je najavio alatku za uklanjanje vaših ličnih podataka iz rezultata pretrage.)

Ako vaš mobilni operater ima broj za prijavu SPAM SMS poruka svakako ih prijavite.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: Popular Mechanics