Spektakularna fotografija "velike spiralne" galaksije

Spektakularna fotografija neba punog zvezda, koju je fotografisao teleskop Habl, zaista ostavlja bez daha. 

To je galaktička slika sa širokopojasne kamere 3 teleskopa i napredne kamere za istraživanje, sa fokusom na NGC 3631.

Spiralni krakovi „Spirale velikog dizajna“, kako je ovaj objekat nazvan, su potpuno prepuni rođenja zvezda.

Plava boja predstavlja vidljive talasne dužine plave, a narandžasta prikazuje infracrvene ili toplotne oblasti koje je inače teško videti zbog prašine na putu.

Formiranje zvezda u spiralnim (galaksijama) je slično saobraćajnoj gužvi na međudržavnoj magistrali – navodi NASA u saopštenju o novoj slici 26. maja.

„Poput automobila na autoputu, sporije kretanje materije u spiralnom disku stvara usko grlo, koncentrišući gas i prašinu koji stvaraju zvezde duž unutrašnjeg dela njihovih spiralnih krakova. Ova saobraćajna gužva materije može postati toliko gusta da se gravitaciono urušava, stvarajući nove zvezde, ovde se vide u svetlo plavo-beloj boji.“

Smeštena 53 miliona svetlosnih godina od Zemlje, NGC 3631 se nalazi u sazvežđu Velikog medveda i predstavlja jednu od mnogih galaksija koje su zvaničnici Habla predstavili poslednjih nedelja.

Hablovo galaktičko istraživanje uključuje polja kao što je učenje o koncentracijama tamne materije, koje pomažu da se daju nagoveštaji ukupne strukture univerzuma, zajedno sa sudarima galaksija, scenarijima formiranja i tipovima, navodi se na stranici NASA koja prikazuje nauku o teleskopu.

Od supermasivnih crnih rupa u galaktičkim centrima do džinovskih eksplozija formiranja zvezda do titanskih sudara između galaksija, ova otkrića omogućavaju astronomima da ispitaju trenutna svojstva galaksija, kao i da ispitaju kako su se formirale i razvijale tokom vremena – navodi NASA u naučnom objašnjenju.

Hablovo 32 godine istraživanja u orbiti uskoro će dobiti saputnika u dubokom svemiru.

Svemirski teleskop Džejms Veb završava puštanje u rad u Lagranžu 2 kako bi se Hablov rad proširio još dublje u univerzum.

Galaksije nam pokazuju kako je materija u svemiru organizovana u velikim razmerama. Da bi razumeli prirodu i istoriju univerzuma, naučnici proučavaju kako je materija trenutno organizovana i kako se ta organizacija menjala tokom kosmičkog vremena – zvaničnici NASA-e pisao o Vebovom očekivanom radu, koji će se fokusirati na najranije galaksije našeg univerzuma.

Neke od studija Vebovog ciklusa 1 za galaksije će se fokusirati na pitanja kao što su formiranje zvezda, rane galaksije sa „niskom metalnošću“ (bogate vodonikom i helijumom), patuljaste sferoidne galaksije i poznati, obližnji sistem satelita Andromeda Galaksija (M31). galaksije.

https://youtu.be/stT6gEJxAPc

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter 

 

Izvor: Space