Interkontinentalna balistička raketa RS-24 JARS

RS-24 „Jars“ (NATO oznaka „SS-27 Mod 2“) je interkontinentalna balistička raketa ruske proizvodnje.

RS-24 je raketa koja je razvijena u Moskovskom Institutu za termalnu tehnologiju kao znatno unapređena verzija rakete RT-2PM2 „Topolj-M“. Raketa je prvi put testirana u maju 2007. godine. Postoje dve verzije ove rakete: mobilna verzija, i stacionarna verzija koja se lansira iz silosa.

RS-24 „Jars“ je trostepena raketa pogonjena na čvrsto gorivo. Znatan deo tehničkih karakteristika deli sa raketom RT-2PM2 „Topolj-M“. Raketa može nositi 4 nuklearne bojeve glave jačine od 150 – 500 kilotona, a neki izvori navode da je moguće da ponese do 10 nuklearnih bojevih glava što je, sudeći po dimenzijama rakete, najverovatnije pogrešna informacija.

JARS se lansira metodom hladnog lansiranja (raketa prvo bude izbačena iz silosa, pa se tek onda pale motori). Sistem navigacije je unapređena verzija onoga koji se nalazi na raketama RT-2PM2 „Topolj-M“ i sastoji se od autonomnog inercijalnog i sistema za satelitsku navigaciju GLONASS. Kamion na kojem se nalazi mobilna verzija rakete nosi naziv MZKT-79221. Kao i u slučaju rakete RT-2PM2 „Topolj-M“, i ova raketa nosi bojeve glave i mamce za koje se tvrdi da su imuni na postojeći anti-balistički raketni štit koji poseduje SAD.

RS-24 JARS je uvedena u naoružanjke Ruske Federacije 2011.godine.

JARS se može navoditi na sledeće načine: Inercijalno, autonomno uz podršku GLONASS-a

RS-24 JARS je dužine 23m i može da nosi 4 bojene glave od 150 – 500 kilotona

Maksimalan domet do oko 11 000 km.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter 

Izvor: Mediji