sto-bi-mirovao-kad-mu-dobro-ide-tedros

Pretnja da se pojavi još jedan smrtonosni patogen sa još katastrofalnim potencijalom od koronavirusa ne može se isključiti u budućnosti, upozorio je u utorak Tedros Adhanom Gebrejesus šef Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Tedros Adhanom Gebrejesus rekao je na forumu Svetske zdravstvene skupštine u Ženevi, u Švajcarskoj, da se mogućnost još jedne krize javnog zdravlja mora rešiti.

Takođe je tvrdio da uprkos tome što su najmračniji dani pandemije prošli, uvek može da se pojavi varijanta „sudnjeg dana“.

Ostaje opasnost da se pojavi još jedna varijanta koja izaziva nove navale bolesti i smrti. I ostaje opasnost da se pojavi još jedan patogen sa još smrtonosnijim potencijalom – rekao je on

Štaviše, suočeni sa krizama koje se preklapaju i približavaju, „pandemije su daleko od jedine pretnje sa kojom se suočavamo“, dodao je etiopski zvaničnik za javno zdravlje, pre nego što se založio za efikasne globalističke mehanizme koji nameću odgovore na vanredne situacije svih vrsta.

„Kada dođe sledeća pandemija, a hoće, moramo biti spremni da odgovorimo odlučno, kolektivno i pravedno“, savetovao je on.

SZO je identifikovao devet prioritetnih bolesti koje predstavljaju najveći rizik po javno zdravlje. Smatralo se da su oni najrizičniji zbog nedostatka tretmana ili njihove sposobnosti da izazovu pandemiju.

Pročitajte još:

Tedros je dalje pozvao zemlje da „pojačaju tempo napretka“ u pogledu trostruke milijarde i ciljeva SDG vezanih za zdravlje.

Pozvao je na hitne i konstruktivne pregovore o novom globalnom sporazumu o pandemiji i Međunarodnim zdravstvenim propisima (IHR), sporazumu koji reguliše spremnost i odgovor na vanredne zdravstvene situacije, „tako da se svet više nikada neće morati suočiti sa razaranjem pandemije kao što je kovid”.

Tedros je zaključio tražeći od zemalja da podrže povećanje svojih doprinosa za 20 odsto kako bi podržali rad SZO-a iz svog sedišta u Ženevi.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji