Svemirski brod Neptun: Zavirite u svemirski balon koji podiže putnike nešto više od 30 km iznad Zemljine površine

Želite da se odvezete do gornje atmosfere Zemlje u luksuznom svemirskom balonu? Mogli biste imati svoju šansu već 2024., ako je vaš budžet za odmor veći od šest cifara.

Svemirski brod Neptun, futurističko putovanje svemirskim balonom Space Perspective, „prve svetske kompanije za luksuzne svemirske letove“, prevoziće putnike visoko do gornjih slojeva naše atmosfere.

Kompanija, sa sedištem u svemirskom centru Kenedi na Floridi, otkrila je ilustraciju unutrašnjosti svoje kabine prošle nedelje.

Unutar kapsule Neptun pod pritiskom nalazi se impresivan „Space Lounge“ dizajniran da bude i siguran i luksuzan sa pogledom na Zemlju od 360 stepeni.

Ispod osnove odeljka kabine nalazi se konus za prskanje, čineći donju stranu odeljka naopako konusnog oblika koji ulazi u vodu sa minimalnom turbulencijom. Na taj način, završetak leta je gladak kao i ostatak. Kada se potpuno proširi, srebrni balon mogao bi prekriti fudbalski stadion. Prilikom lansiranja, visok je preko 0.21 km viši od „Svemirske Igle“ u Sijetlu.

Svemirski balon „Neptun“:

  • Kružna kabina
  • Prozori od 360 stepeni
  • Duboka, udobna sedišta za osam putnika i pilota
  • Tamni, ljubičasti tonovi i prigušeno osvetljenje (za smanjenje odsjaja i refleksije)
  • Bar za piće i osveženje
  • WiFi konekcija sa vezama za striming uživo
  • Smeštaj za naučne instrumente koji podržavaju istraživačke projekte
  • Potencijal za preuređivanje sedišta za večeru ili venčanje

Odlična vest je da ne morate da prođete nikakvu posebnu obuku za ovu vožnju, jer se ne koristi lansiranje rakete da bi se putnici uputili u svemir (izvan međunarodno priznate svemirske granice).

Suosnivač kompanije Džejn Pojnter želela je da ljudima ponudi pristupačnije iskustvo svemirskih letova, rekla je ona za AFP.

Neki od ljudi koji su učestvovali u Stratekovom letu koji obara svetski rekord iz 2014. koji je izbacio direktora Google-a iz svemirskog balona, i projekat Biosphere 2 za modeliranje i proučavanje svetskih ekosistema, osnovali su Space Perspective.

Kompanija je razvijena da podeli „transformacionu moć svemirskog putovanja sa što je moguće više ljudi“, navodi se na veb stranici kompanije. U njemu se govori o doživljaju svemirskog broda Neptun kao o vožnji sa nultom emisijom koja se penje brzinom od 20 km na sat.

Tokom šestočasovne vožnje, provešćete po dva sata penjući se, klizeći i spuštajući se. Putovanje kulminira poplavom okeana. Iz vaše perspektive na vrhu,  iznad površine Zemlje, videćete ono što svaki astronaut vidi neposredno pre nego što probije barijeru između neba i svemira: masivne kontinentalne forme zelene i smeđe boje; blistavo plavi okeani; tanka, svetlo plava linija koja osvetljava zakrivljenost naše planete; i pozadina zvezda.

Loša vest je da ćete verovatno morati da sačekate još godinu dana. 25 planiranih letova za prvu godinu (600 karata) je već rasprodato i koštaju 125.000 dolara po komadu. Zato počnite da štedite!

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: AFP